Norges Bank har rentemøte på onsdag. Etter sentralbankens renteprognose vil styringsrenten kuttes 50 basispunkter, fra 3 prosent til 2,5 prosent.

- Forrige uke ble vi i tvil om sentralbanken ville følge renteprognosen og kutte med bare 50 basispunkter, skriver Nordeas senioranalytiker Erik Bruce i sin morgerapport.

Dårlig stelt, men litt positive signaler
Han peker på at den norske kronen har styrket seg mye, og at konjunkturbarometer fra industrien var langt svakere enn ventet.

Les mer: - Det er ganske skremmende

- Fredag fikk vi imidlertid detaljomsetning for desember. November og desember tallene viste i sum en relativt bra oppgang, skriver Bruce.

Siste observasjon Norges Bank hadde ved rentemøtet i desember var oktobertallet. Da falt detaljomsetningen med 0,9 prosent, langt mer enn gjennomsnittet av analytikerne trodde.

Les: - Forbruket faller litt for fort

Dette fallet pekte i retning av større rentekutt fremover, men de ferske tallene er altså ikke fullt så dramatiske, mener Bruce.

- Vi endte derfor opp på at banken nøyer seg med 50 basispunkter, skriver seniorøkonomen.

- Men vi er langt fra sikre og utelukker ikke muligheten for kraftigere kutt. Noe mindre enn 50 basispunkter virker derimot helt usannsynlig, mener senioranalytikeren.

Han tror at Norges Bank var forberedt på at det internasjonale bildet er dårlig.

Det internasjonale pengefondet meldte i forrige uke at de nedjusterer vekstforventningene til verdensøkonomien. IMF mener nå veksten blir på fattige 0,5 prosent.

Les: - Laveste vekst siden 1945

Han tror også at kronen har vært sterkere enn ventet i for kort tid til at det vil endre vurderingen av utsiktene allerede på dette møtet.

...men kanskje tyngre negative
Selv om Bruce tror faktoren peker i retning av et kutt på 50 basispunkter akkurat ved dette første rentemøtet i år, betyr ikke at ikke han tror Norges Bank vil ta skikkelig i ut over året. Nordea tror Norges Bank må bruke sterkere lut for å holde inflasjonen oppe.

- På sikt vil den norske kronen påvirke rentesettingen, skriver Bruce.

Han peker på at kronen har styrket seg langt raskere enn også Nordea ventet og banken tror den kan utvikle seg enda sterkere. Det vil bety at eksportsektoren rammes mye hardere av den internasjonale nedturen og svak krone vil ikke på samme måte bidra til å holde inflasjonen oppe, skriver senioranalytikeren.

- Derfor tror vi nå Norges Bank kutter til 1,25 prosent som rentebunn, skriver Bruce.

DN.no følger rentemøtet onsdag - få rentebeskjeden først hos oss!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.