Nå skal Kristin Krohn Devold lede en uavhengig gransking av omstridte Aker-transaksjoner.

Les: Aker sier ja til gransking og Høyre krever uavhengig Aker-gransking

Bakgrunnen for granskingen er salget av aksjeposter fra fem selskaper i det Røkke-kontrollerte Aker ASA, til Aker Solution der staten har en eierandel på 30 prosent.

Kritikere mener aksjene ble solgt til grov overpris, og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) har krevd full gjennomgang.

Brustad ba styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solution ta hånd om granskingen, men han erklærte seg inhabil fordi han også er tilknyttet det Røkke-kontrollerte Aker ASA.





Ikke uavhengig
Tidligere høyrepolitiker Kristin Krohn Devold ble utpekt i stedet, men hun er heller ikke uavhengig av den Røkke-eide delen av Aker-systemet, skriver Aftenposten.

Devold sitter i styret både i Aker ASA og i de to datterselskapene Aker Floating Production og Odim.

Devold mottar årlig minst 520.000 kroner i styrehonorar for dette, og hun har også opsjoner i Odim. Aksjeposten i Odim er blant dem som er omstridt.

– Når regjeringen vil foreta en uavhengig gransking, kan de ikke delegere det til styret i et av de selskaper som skal granskes, mener Høyres konkurransepolitisk talsmann Torbjørn Hansen.

– Utrolig naivt
– Staten må selv nedsette sine egne uavhengige granskere. Dette er utrolig naivt, mener Devolds tidligere partikollega.

Næringsminister Sylvia Brustad utelukker ikke at det kan bli snakk om en ny og mer uavhengig gransking av de omstridte aksjetransaksjonene.

– Det er ikke helt utelukket at vi kommer til å gjøre det. Vi vil følge dette nøye framover, sier Brustad.

Hun mener at det må være opp til det Røkke-kontrollerte Aker ASA å vurdere om Kristin Krohn Devold er den rette til å lede granskningen.

– Habiliteten må styret vurdere, sier Brustadle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.