Gulbrandsen dømmes til fire måneders fengsel for innsidehandel i forbindelse med kjøp av Sinvest-aksjer.

- Et mareritt
- Jeg er svært glad, men ikke overrasket over frifinnelsen i DNO-saken. Denne saken har vært en enorm belastning for familien min og meg, og jeg ser frem til å kunne legge et tre år langt mareritt bak meg, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

Han opplyser at han ikke har fått lest dommen ennå.

Frifunnet for DNO-handlene
Thomas Gulbrandsen og hans far var begge tiltalt for å ha drevet innsidehandel i DNO-aksjen. Journalisten skulle også ha tilskyndet innsidehandel.

Påtalemyndigheten mente at Gulbrandsen hadde formidlet informasjon om artikkelen «Sår tvil om DNO-eventyr i Irak» til daværende aksjemegler Per Robert Jacobsen i Pareto før artikkelen kom på trykk. Artikkelen førte til at DNO-kursen gikk ned allerede før artikkelen ble offentliggjort.

Tirsdag ble både far og sønn Gulbrandsen frifunnet for dette forholdet.

- Retten utelukker ikke en markedspsykologisk effekt forårsaket av artikkelen, men finner det ikke mulig å tallfeste denne. Retten finner det imidlertid uansett klart at effekten har ligget under den terskel som lovens begrep ”merkbart” måtte sette og at Gulbrandsens salg av sine aksjer, tross kunnskap om artikkelen, således var lovlig, heter det i dommen.

Likevel legger retten til grunn at Gulbrandsen har hatt kjennskap til artikkelen på et langt tidligere tidspunkt enn det han har forklart i avhør og i retten.

"Presise opplysninger"
I dommen går de tre dommerne grundig gjennom hvilke krav som stilles til å kunne dømme noen for innsidehandel etter verdipapirlovens bestemmelser.

En av disse kravene er at opplysningene må kunne betegnes som "presise opplysninger".

Retten mener det i seg selv ikke er åpenbart at artikkelen ut fra sitt saklige innhold rammes av kravet til "presise opplysninger".

I retten prosederte forsvaret på at kunnskap om en forestående artikkel i seg selv ikke er å regne som presist nok for å kunne rammes av loven. Dommerne har gått tilbake til lovforarbeidene for å finne ut om dette i det hele tatt ble vurdert da loven ble til.

"Retten har ikke funnet situasjonen vurdert i lovforarbeidene og har heller ikke funnet rettspraksis omkring dette", står det i dommen. Likevel mener retten at kunnskap om den forestående negativt ladede artikkelen må kunne defineres en "opplysning", og at man i stedet ser på opplysninges mulighet for å påvirke aksjekursen merkbart, for å vurdere om det er et straffbart forhold.

Selv om far og sønn Gulbrandsen altså frikjennes for innsidehandel i DNO-aksjen, legger retten til grunn at det er sannsynlig at ryktet om den forestående artikkelen hadde sitt utspring i Pareto, der Gulbrandsens barndomsvenn Jacobsen var aksjemegler.

"Retten bemerker at denne shorting uansett ikke kan lastes Gulbrandsen", skriver dommerne.

"Etter rettens vurdering har det vært en sum av de mulige årsaksfaktorene som er nevnt ovenfor som fikk kursen til å bevege seg nedover på stort volum 10. januar og således ikke en enkelt årsaksfaktor alene", legger de til.

Dømt for Sinvest
Thomas Gulbrandsen er derimot dømt til fire måneders ubetinget fengsel for innsidehandel i forbindelse med en sms han mottok fra mekler Per Robert Jacobsen.

På bakgrunn av sms-en Gulbrandsen mottok fra Jacobsen, skal han ha gått til innkjøp av Sinvest-aksjer.

- Hva endelig angår forståelsen av det kurs-sensitive i opplysningene, dokumenteres dette av det faktum at tiltalte umiddelbart gikk til kjøp av Sinvest-aksjer, et selskap han aldri tidligere hadde vært inne i som aksjonær. Thomas Gulbrandsen blir etter dette å domfelle for denne post i tiltalen, heter det i dommen.

I tillegg til fengselsstraff er Gulbrandsen dømt til å tåle en inndragning på 12261 kroner til inntekt for statskassen.

DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.