Med finanskrisen friskt i minne, vil noen kanskje la seg overraske over at norske aksjemeglere og analytikere fortsatte å håve inn gigantbonuser og lønninger ifjor.

For i et år der hovedindeksen på Oslo Børs ble mer enn halvert, har lønnslippen til de som jobber i meglerhusene fortsatt å ese ut.

Grunnen er imidlertid at det meste som ble betalt ut ifjor er bonuser for toppåret 2007, og man kommer dermed ikke til å se finanskrisen i meglerlønningene før skattelistene kommer til neste år.

Collier på topp
I år, som ifjor, er det ABG Sundal Collier-sjef Jan Petter Collier som troner øverst på meglertoppen. Han kunne notere seg en inntekt på drøyt 80 millioner kroner ijfor, et kraftig hopp fra fjorårets lønnsnivå på 53 millioner kroner. Colliers formue har imidlertid krympet noe i størrelse, og har sunket fra drøyt en halv milliard til 430 millioner kroner.

Sveinung Hartvedt ligger på en god andreplass på listen, med en inntekt på over 30 millioner kroner. Han forlot meglersjefstillingen i DnB Nor Markets i 2007 for å begynne i R.S. Platou Markets, der han sluttet i begynnelsen av 2007.

Carnegie-sjef Anders Onarheim har vært restriktiv med bonusen til de ansatte for 2008, men håvet selv inn 22 millioner kroner ifjor. Han trakk seg fra ledergruppen i meglerhuset i slutten av 2008 for å konsentrere seg om den norske virksomheten etter å ha blitt satt inn som ryddegutt da den svenske delen av selskapet var i hardt vær.

Slankere inntekter
Pareto-toppene Svein Støle og Ole Henrik Bjørge må konstatere at inntektene er kraftig redusert. Gründer Støle tjente "bare" 4,7 millioner i 2008, mens Bjørge dro inn drøyt fem millioner. Disse er imidlertid del av den indre eierkretsen, som i tillegg får utbetalt utbytte gjennom et eget selskap. Dette kommer ikke frem i skattelistene.

Inntektene i Pareto-systemet har vokst voldsomt de siste årene. I 2006 og 2007 viser den samlede omsetningen 6,8 milliarder kroner, med et driftsresultat på solide 4,6 milliarder kroner. I 2008 tjente meglerhuset 900 millioner.

- Vi hadde en orkan rett i ryggen. Tilstanden var alt annet enn normal disse årene, uttalte Bjørge til Dagens Næringsliv tidligere i år.

Søk i skattelisten her.



Les også: Håver inn på rentespådommer

Søk i skattelisten her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.