Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Cornelius Poppe/SCANPIX
Cornelius Poppe/SCANPIX les mer

no_topic

Norges beste spåmann

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For fjerde år på rad delte Samfunnsøkonomenes forening igår ut prognoseprisen til det analysemiljøet som traff best med sine makroøkonomiske prognoser.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans analysemiljø i Norges Bank traff best av alle med sine prognoser for norsk økonomi i finanskriseåret 2008. Året før kom sentralbanken på syvende plass, skriver Dagens Næringsliv.

De to siste årene har SEB, med sjeføkonom Stein Bruun i spissen, stukket av med seieren. I årets kåring kom Bruun på andreplass.

Ti makrostørrelser
Rangeringen er basert på hva ti ulike prognosemiljøer spådde om 2008 før året startet. For tilsammen ti makrostørrelser (blant annet bnp for fastlands-Norge, renter, arbeidsledighet og lønnsvekst).

Norges Banks seier reflekterer at sentralbanken har truffet best for de ti størrelsene sett under ett, men Gjedrem og co er likevel slått på flere av enkeltstørrelsene. Norges Bank kommer på en beskjeden syvendeplass for prognosen på kjerneinflasjon, (kpi-jae), som Norges Bank styrer etter. Fasit viste at kpi-jae steg med 2,6 prosent ifjor, mot Norges Banks prognose på 1,75 prosent. Bare Handelsbanken og NHO hadde en større bom.

Til gjengjeld var Norges Bank det miljøet som traff aller best med renteprognosen, og sentralbanken traff nest best på valutaprognosen, bare slått av Statistisk sentralbyrå.

Selv om Norges Bank traff best med prognosene, forutså heller ikke sentralbanken kollapsen som skulle følge i kjølvannet av den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers' konkurs i september 2008.

Les også: - Kan komme hevinger på <br/> <b>alle rentemøter neste år</b>