Thule Drilling kan gjøre hevd på den mest spektakulære historien blant norske riggselskaper de siste årene. Påstander om kidnapping av rigger, tyveri av aksjer og ren svindel ved et verft i Emiratene var begynnelsen, skriver Dagens Næringsliv.

Siden høsten 2008 har Asker-selskapet vært involvert i en bitter strid med egne långivere. Nå kan konflikten endelig få en løsning.

- Det er mulig løsningen er på plass mens vi sitter her, sa Thules styreleder Aage Thoen til DN igår.

Thules Iran-gate
Dubai-selskapet Royal Oyster Group har lenge vært interessert i å kjøpe obligasjonene i riggselskapet. Men Thules långivere, som frontes av det New York-baserte fondet QVT, vil ikke selge til Royal Oyster.

De amerikanske långiverne frykter bråk med egne myndigheter. Årsaken er at Royal Oyster skal ha solgt Thule-utstyr for rundt 120 millioner kroner ulovlig til Iran. USAs sanksjoner mot regimet i Tehran er nådeløse. Amerikanske selskaper som kan knyttes til salg av utstyr til Irans oljeindustri, kan få alvorlig trøbbel.

Derfor har Thule tatt initiativ til å åpne en Oslo-kanal for å finne en løsning. Den kanalen heter Pareto.

Det norske meglerhuset har ifølge Thoen tilbudt seg å kjøpe obligasjonene i Thule. Pareto vil så selge de videre til Royal Oyster. På den måten slipper de amerikanske fondene å bli knyttet direkte til Royal Oyster - selv om alle vet hvor obligasjonene kommer til å ende.

- Vi står på siden og prøver å tilrettelegge slik at dette kan gjennomføres, sier Thoen.

300-350 millioner
Etter det DN får opplyst skal QVT-sjef Dan Gold være positiv til avtalen. QVT, som er såkalt instruerende obligasjonseier, sitter med nøkkelen til en løsning.

- Vi har fått vite at Dan Gold har akseptert dette. Han avventer bare å se at pengene kommer inn på konto, sier Thoen.

Royal Oyster ville i mai betale rundt 250 millioner kroner for obligasjonene. Det nye tilbudet skal være vesentlig høyere. Etter det DN erfarer, skal det ligge mellom 300 og 350 millioner kroner.

Obligasjonseierne må likevel regne med et sviende tap på investeringen i Thule-obligasjoner. Inkludert renter har de nå rundt 1,7 milliarder kroner utestående hos riggselskapet.

Norsk Tillitsmann, som representerer obligasjonseierne, er satt på sidelinjen i disse forhandlingene.

- De er kjent med forhandlingene, men ikke involvert, sier Thoen.

Les også:

<b>Tapte 400 mill. - jaktes av kreditorer</b>

<b>Ville kuppe - ble svindlet</b>

<b>Utstyr verdt 115 mill. søkk borte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.