Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ida von Hanno Bast
Ida von Hanno Bast les mer

Økokrim tiltaler Per Robert Jacobsen

Etter å ha blitt etterforsket i fire år er den tidligere Pareto-megleren tiltalt for misbruk av innsideinformasjon.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Økokrim har etter fire års etterforskning tatt ut tiltale mot tidligere Pareto-megler Per-Robert Jacobsen.

Jacobsen har valgt å ta permisjon fra Platou (Asia) Pte Ltd, der han for tiden er ansatt, inntil videre.

- Siden saken har vært etterforsket i snart 4 år, er Jacobsen tilfreds med å ha fått en avkl#229, skriver Jacobsens advokat Thomas Berge i en e-post til DN.no.

Les Økokrims kommentar her: - En alvorlig trussel

Allerede i 2006 ble megleren siktet å ha lekket innsideinformasjon om gruveselskapet Crew, oljeselskapet DNO og riggselskapet Sinvest.

 

Journalisten dømt ifjor
I dagens tiltale kommer det frem at Jacobsen skal ha ansporet investorer til å handle på innsideinformasjon ved flere tilfeller, og det er handel med aksjer i DNO og Sinvest det gjelder. Crew-saken er ikke med i tiltalen.

Dagens tiltale kommer over ett år etter at Økokrim førte en sak mot Nettavisen-journalist Thomas Gulbrandsen, som også er nevnt i tiltalen mot Jacobsen.

Den tidligere vaktsjefen i Nettavisen ble i fjor dømt til fire måneders fengsel for å ha kjøpt aksjer i Sinvest ASA, etter å ha mottatt innsideinformasjon fra megleren.

Les også: Journalist dømt <br/> for innsidehandel

Ikke underbygget i to av tre saker
Grunnen til at tiltalen mot Jacobsen kommer såpass lenge Gulbrandsen-saken skal være at Økokrim har hatt en spesielt utfordrende jobb med å avdekke forholdene som lå til grunn for denne tiltalen.

- Økokrim har henlagt saken om Crew, mens DNO-saken som kjent så langt har ledet til frifinnelse for Nettavisen-journalisten i parallell sak mot ham. Hittil har altså ikke Økokrims mistanke kunnet underbygges i 2 av de 3 sakene, skriver Jacobsens advokat i e-posten.

Berge understreker at Jacobsen mener at han selv ikke har formidlet innsideopplysninger i noen av de tre sakene.

- Vi ønsker imidlertid bevise dette direkte for domstolen, og ikke prosedere gjennom media, skriver Berge.

- Vi mener Oslo tingretts avgjørelse er riktig når retten fastslo at det i DNO-saken ikke var tale om innsideopplysninger, legger han til.

Short DNO. Short DNO
Ifølge Økokrims tiltale mot Jacobsen skal han ha mottatt informasjon fra Gulbrandsen om at Nettavisen ville publisere en sak med tittel "Sår tvil om DNO-eventyr i Irak" 10. januar 2006.

Deretter skal Jacobsen ha ansporet en investor til å selge DNO-aksjer i forkant av publiseringen.

Jacobsen skal også ha sagt utover Paretos meglerbord: "Et godt tips, gutter: Short DNO. Short DNO nå" to timer før Nettavisen publiserte den nevnte artikkelen.

Ser frem til at saken blir avgjort
Ifølge tiltalen skal den tidligere Pareto-megleren også ha gitt innsideinformasjon, om pågående forhandlinger om overtagelse av hele eller deler av Sinvest, til to personer.

Jacobsens nåværende arbeidsgiver, RS Platou, skriver i en pressemelding at de registrerer at Økokrim har tatt ut tiltale i to av de tre forholdene Jacobsen ble siktet for da han arbeidet i Pareto Securities i 2006.

 

- Vi ser frem til at saken blir endelig avgjort i rettsapparatet. Jacobsen har siden august 2010 vært ansatt som offshore-megler ved RS Platou i Singapore (fra juni 2009 – juli 2010 konsulent i RS Platou Markets Singapore) og har nå valgt å ta permisjon inntil videre, sier leder av RS Platou-gruppen, Peter M. Anker, i en pressemelding.

DN.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med Per Robert Jacobsen.PER ROBERT JACOBSEN

* Norstrands-gutten (36) fikk sparken som analytiker i ABG Sundal Collier i 2002 etter å ha stjålet en rapport fra meglerhuset Morgan Stanley.

* Var fra 2002 til 2006 Paretos best betalte megler, og hentet årlig inn rundt 100 millioner kroner i kurtasje, som ga ham årlige bonuser på 30-40 millioner kroner.

* Kom i 2005-06 i søkelyset for sitt uvanlig tette forhold til store enkeltkunder og fond fra inn og utland.

* Politiet gjennomførte en razzia i Paretos lokaler og i Per-Robert Jacobsens boliger 13. desember 2006. Jacobsen er fortsatt siktet og under etterforskning for ulovlig innsidehandel eller for å ha bidratt til dette.

* Økokrim siktet Jacobsen for tre forhold som omfatter misbruk av innsideinformasjon

* Tidligere journalist og vaktsjef i Nettavisen og næringslivsavisen NA24 Thomas Guldbrandsen ble dømt for å ha kjøpt Sinvest-aksjer etter å ha mottatt følgende tekstmelding fra Per-Robert Jacobsen: Hei sjef. To utenlandske aktører forhandler om å kjøpe sinvest. Snakker om bud på 130-135. Dette har du ikke fra meg. Sakene mot Gulbrandsen og Jacobsen er ikke forent, men Jacobsen vitnet i saken mot Gulbrandsen.

* Økokrims etterforskning av Jacobsen er enda ikke ferdig, snart fire år etter at den ble påbegynt.

* Etter at Jacobsen sluttet i Pareto, tok han med seg familien og flyttet til Singapore for å investere egne penger.

* Ble ansatt av Platou Markets 17. mars 2009 for å bygget opp meglerhusets kontor i Singapore.

KILDE: DAGENS NÆRINGSLIV