Studenten Peder Veiby sitter nå i Oslo Tingrett som en av to som er tiltalt for markedsmanipulasjon etter å ha gjennomført en rekke handler rettet mot en aksjerobot eid av det utenlandske meglerhuset Timber Hill.

Veiby fortsatte å handle selv etter å ha forhørt seg med Oslo Børs om lovligheten i det han gjorde.

- Jeg anbefaler deg å ikke handle, svarte Thomas Borchgrevink, avdelingssjef for markedsovervåkning ved Oslo Børs, da Veiby ringte ham 14. mars 2008.

Fortsatte å handle
Likevel fortsatte Veiby. Etter denne samtalen er det registrert tre handler med samme markedsstrategi mot "den uvettige" roboten.

Aktor Christian Stenby spilte i retten tirsdag av et lydopptak mellom Veiby og Borchgrevink.

- Er det ulovlig?
Veiby ringte Børsen etter at det var innført pause i handelen i en aksje etter at Børsen hadde registrert store svingninger i Odfjell B-aksjen på kort tid.

- Har dere stanset handelen fordi det er noe ulovlig i det som har skjedd i dag? Altså, det er ikke på grunn av meg dere har stanset, men det kunne ha vært det, sa Veiby til Borchgrevink.

- Vi vet ikke om det har skjedd noe ulovlig eller ikke. Men vi har reagert ganske kraftig med å stoppe handelen etter at vi så dette handelsmønsteret. Om dette er ulovlig eller ikke er ikke opp til Børsen å avgjøre, svarte Borchgrevink.

 

Han opplyste at Børsens undersøkelser ville bli sendt videre til Kredittilsynet (nå Finanstilsynet) som eventuelt ville velge å se nøyere på det.

- Ikke fritt frem
Borchgrevink la vekt på at kursbevegelsene ble oppfattet som "veldig" avvikende, og fortalte Veiby at Børsen så fort som mulig ville prøve å klartlegge hva som hadde skjedd ved å kontakte meglerhusene som var involvert i handlene.

- Det som er avvikende her, er at Timber Hill lar dette skje, sa Veiby.

- Det er én side av saken, jeg er enig i det. I disse algoritmene finnes det ikke noe sperre for å handle imot, så det er ikke så sofistikert akkurat. Men å utnytte at Timber Hill hadde en dårlig maskin - det er ikke fritt frem på markedsplassen heller. Det er en grense man må holde seg innenfor, sa Borchgrevink.

- Men det du sier er at det er uklart om det er lov eller ikke?, spurte Veiby.

- Jeg kan ikke konkludere med det. Det er det ikke vi som avgjør. Dette er også et komplisert spørsmål, og det finnes ingen rettspraksis på det. Derfor er det vanskelig for meg å sitte her og tolke loven for deg, svarte Borchgrevink.

- Men jeg ber deg om at du registrerer hva Børsen har gjort med dette nå, la han til.

- Så du anbefaler egentlig at jeg ikke gjør det, spurte Veiby.

- Ja.

- Ja, da vet jeg det, svarte Veiby.

Han forklarte til aktor at han hadde sluttet å handle da børspausen ble innført, men at han hadde tjent cirka 40.000 på handel i denne aksjen før pausen.

Korreksjon. Ifølge Svend Egil Larsens advokat, Halldor Christen Tjoflaat, var 40.000 summen Veiby hadde handlet for denne dagen. Gevinsten var på rundt 5.000 kroner. Red.anm.

Antok at alt var i orden
Etter at dette lybåndet ble avspilt spurte aktor Christian Stenberg Veiby hva han tenkte etter samtalen.

- De sa at de skulle kontakte de involverte partene for å undersøke saken. Da jeg så at Timber Hill var tilbake i handel dagen etter antok jeg at børsen hadde konkludert med at alt var i orden, svarte Veiby.

Veiby hadde tidligere kontaktet både Oslo Børs og nettmegleren sin for å forsikre seg om at det han gjorde, var lovlig.

- Jeg så på det som rart at det skulle være så lett å tjene penger. Men megleren kunne ikke se at det var noe i veien for å gjøre dette. Oslo Børs hadde ikke noe klart svar på om det var lovlig. Det var opp til Kredittilsynet, hevder Veiby at han ble forklart før handlingen startet i november 2007.

Veiby handlet gjennom E-trade.

Les også: - De straffet en uvettig maskin

<b>Lurte aksjerobot 2200 ganger </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.