Aksjeinvestorer er alltid redde for inflasjon, men de er også bekymret for resesjon. Likevel er deres største frykt en kombinasjon av de to, nemlig en tilstand kjent som stagflasjon.

- Det scenarioet vi frykter, er det vi allerede vil påstå langt på vei har etablert seg i britisk realøkonomi; nemlig stagflasjon. Det vil si en kombinasjon av økt inflasjon og anemisk økonomisk vekst, skriver sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 SMN Markets i en fersk markedsoppdatering.

Han trekker spesielt frem USA som et land der stagflasjonsfaren er stor.

Han peker på at mange analytikere toner ned inflasjonsfaren i forbindelse med andre runde med ekspansiv pengepolitikk fra den amerikanske sentralbanken, også kjent som QE2, blant annet fordi sentralbanken kan heve rentene på få minutter dersom inflasjonen blir et problem.

- Men så enkelt er det selvsagt ikke ”å være sentralbank”, mener de Lange.

Definitivt økende
Vanligvis vil kuren mot inflasjon være å heve rentene. Men når veksten uteblir kan renteoppgang gjøre situasjonen enda verre.

- Inflasjonsrisikoen er definitivt økende i USA, og også i global realøkonomi, ettersom pengepolitikken har startet nye kredittsykler mange steder og økte råvarepriser presser opp kostnadsbasen i verdens industribedrifter, skriver han, og legger til:

- Foreløpig er inflasjonen i USA moderat, men den har økt jevnt de siste tre månedene.

En åpenbar risiko
Sjeføkonomen mener nå å se økt nervøsitet i obligasjonsmarkedene, og peker på at noe av renteoppgangen den senere tid trolig skyldes inflasjonsfrykt.

- Og økt inflasjon og høyere renter representerer en åpenbar risiko for forbruket, mener han.

Den amerikanske økonomien er to tredjedels forbruksdrevet, og man er helt avhengig av at forbrukerne begynner å bruke penger igjen for å dra USA ut av det økonomiske uføret.

Det ser foreløpig ikke så lyst ut, fordi den realdisponible inntekten faller, samtidig som mer settes av til sp#229.

- Den svake inntektsutviklingen i amerikanske husholdninger og bedrifter gjør selvsagt økonomien mindre robust overfor økte råvarepriser og tiltagende importert inflasjon, skriver sjeføkonomen.

Må angripe spareraten
Det kan derfor se ut til at et scenario som vil være ytterst krevende for den amerikanske sentralbanken er under utvikling. Det politiske tankesettet i USA er nå neppe innstilt på økte budsjettunderskudd. Mye faller derfor på pengepolitikken.

- Sentralbanksjefen må fortsette å angripe spareraten. Samtidig må banken presse ned de lange obligasjonsrentene og løfte prisene på risikable aktiva ytterligere. I siste instans vil det også kunne bli aktuelt å kjøpe kredittobligasjoner for å stimulere emisjonsmarkedet, som nå er eneste tilgjengelige finansieringskilde for de nettokontantstrømnegative bedriftene, skriver han.

På den positive siden kan dette bety oppgang i aksjemarkedene enn så lenge.

- Det er mye som tilsier at den positive trenden markedet nå er inne i kan fortsette gjennom første kvartal neste år, under Feds aggressive QE2, og parallelt med at Kina overoppheter. Vi tror derfor det er riktig å være overvektet i amerikanske aksjer de neste 2-3 månedene, konkluderer han.

Les også: - Produserer boble etter boble

- Vi er på 7 på krakkskalaen

Dollaren svekkes fra treukers toppnivå

Blandet på Asia-børsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.