Investor Øystein Stray Spetalen langer nok en gang ut mot forvaltningen av Oljefondet, denne gangen i avisen Klassekampen.

- Den største eksportkilden til USA er søppelinvesteringer. De overlever ved å selge verdiløse finanspapirer til utlandet, til vanvittige priser. Vi er med på sirkuset - oljefondet tror på den amerikanske propagandamaskinen og plasserer oljeformuen i denne «junken», sier Spetalen til avisen.

For ganske nøyaktig to år siden tok Spetalen for første gang bladet fra munnen, og kalte forvaltningen av fondet for "den største finansielle katastrofen noensinne".

Les mer: -Den største finansielle katastrofen noensinne

Basert på svindel
Spetalen er enig med kritikken fra den den amerikanske økonomiprofessoren, Michael Hudson, som i disse dager gjester Norge. Dagens Næringsliv skriver i dag at kritikken går ut på at investeringer i alle typer verdipapirer vil bli verdiløse i fremtiden.

Et av hans favorittargumenter er at den amerikanske pengepolitikken vil sørge for å tømme oljefondet for penger. Bagrunnen er den amerikanske sentralbankens pengetrykking, som har skapt en like stor formue som det norske oljefondet - helt gratis.

Les kommentaren her: På innsiden: Hallo i tåken

- Hudson har jobbet med investeringsbanker i 30 år. Han har skjønt at de er basert på ren svindel. Det er helt utrolig at Ap er med på dette, sier Spetalen.

Havre til død hest
Han viser til uttalelser fra Ap-politiker Einar Førde på 80-tallet, som sa at å pumpe statlige penger inn i børsen er som «å bære havre til en død hest».

Spetalen mener at Oljefondet følger feil strategi når det investerer i utenlandske aksjer og obligasjoner. Han peker på at oljefondet vokser når oljeprisen er høy. Dette mener han, ifølge Klassekampen, sammenfaller ofte med høye aksjekurser, og derfor ender fondet opp med å investere mest når prisene er høye.

- Den dagen det går virkelig dårlig og vi faktisk trenger pengene til å sikre velferdsstaten og berge industrien, kommer oljepengene til å være borte for da har aksjekursene rast. Når 50 prosent av fondet kunne forsvinne i løpet av fire måneder under krisen, ser du hvor trygt de står i dag, sier Spetalen.

Stusser over kritikken
Pressetalsmann Øystein Sjølie i NBIM mener kritikken er feilslått:

- Vi kjøper mest aksjer når aksjekursene er lave, på grunn av reglene om rebalansering. Disse sier at vi skal ha en viss andel av fondet i obligasjoner og en viss andel i aksjer, som fører at til at når aksjekursene faller så vil andelen av aksjer i fondet også falle, så da må vi kjøpe aksjer når den andelen faller, sier han til DN.no, og legger til:

- Det førte til at fondet kjøpte mye aksjer under finanskrisen i 2008 og 2009, til kurser som i dag ser gode ut.

Les også: På innsiden: Hallo i tåken

Oljefondet kjøpte tilbake krisegjeld

- Oljefondet gjør alt for å skjule sannheten

- Spetalen er helt på jordet

Spetalen krever gransking av Oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.