- Det er betydelig risiko for at vi kan oppleve et kraftig økonomisk tilbakeslag internasjonalt som følge av finansuroen vi nå ser, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen på en pressekonferanse onsdag.

Norske banker, næringslivet forøvrig og husholdningene kan bli påvirket av et slikt tilbakeslag. Baltzersen viser til at usikkerheten rundt gjeldssituasjonen i en rekke euroland har økt i løpet av sommeren og bidrar til betydelig uro i de internasjonale finansmarkedene.

- Det har påvikret oss allerede. Og vi kan selvfølgelig også bli inderekte berørt i stor grad, sier finanstilsynsdirektøren.

Bedre rustet
For norske banker har tilgangen på langsiktig finansiering allerede blitt mer krevende. Tilsynet mener likevel at norske banker ser ut til å være bedre rustet mot vedvarende uro nå enn hva som var tilfellet høsten 2008.

Tilsynet peker samtidig på at et tilbakeslag vil kunne ramme norsk næringsliv og dermed påføre bankene utlånstap.

- Norske finansinstitusjoners direkte eksponering mot de gjeldsutsatte eurolandene er samlet sett liten, men smitteeffekten via urolige internasjonale penge- og kapitalmarkeder vil påvirke norske banker og forsikringsselskaper, sier Baltzersen i en pressemelding fra tilsynet onsdag.

Husholdningene kan skape ubalanser
Tilsynet minner også om at gjeldsveksten i husholdningene er betydelig og at den over lengre tid har vært høyere enn inntektsveksten. Sammen med høy belåningsgrad, økt bruk av avdragsfrihet og lengre nedbetalingsperiode, begrenser dette husholdningenes handlingsrom og øker risikoen for finansiell ustabilitet hvis et økonomisk tilbakeslag skulle inntreffe, mener tilsynet.

Finanstilsynet foreslår nå å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent. Fremtidige boligkjøpere risikerer med andre ord et krav om 15 prosent av boligens verdi i egenkaptial.

Les mer: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Utfordringer for livsforsikring
Uroen skaper også utfordringer for livsforsikringsselskapene. Stor usikkerhet har ført til stor etterspørsel etter sikre rentepapirer, samtidig som kursene på aksjer har falt markert. Lavere renter skaper utfordringer både med tanke på mulighetene til å møte langsiktige forpliktelser, som for eksempel garantert avkastning til kundene, og med tanke på at selskapene skal oppfylle kapitalkravene i det nye soliditetsregelverket innen forsikring, Solvens II.

Den negative utviklingen i aksjemarkedene har også ført reduksjon i livsforsikringsselskapenes bufferkapital. For selskapene samlet sett var bufferkapitalen ved utgangen av første halvår kommet opp mot nivået før finanskrisen 2008. Senere har markedsuroen ført til at kapitalen er blitt redusert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.