Såkalt "fracking" i forbindelse med skifergass-produksjon, det vil si å bryte opp grunnen med høyt vanntrykk for å frigjøre gass fanget i skifer, er for første gang knyttet til to jordskjelv i Storbritannia tidligere i år.

Det var det britiske gasselsakpet Cuadrilla Resources som bestilte en forskningrapport etter at selskapet opplevde unormal seismisk aktivitet i forbindelse med boring.

Det var i april i år man opplevde et jordskjelv på 2,2 på Richters skala samtidig som man boret nær Poulton-le-Fylde i lancashire i England. Et jordskjelv på 1,5 ble registert nær selskapets boring på Preese Hall i nærheten av Blackpool i slutten av mai. Hendelsene fikk selskapet til å stenge ned boringen. Rapporten som ble bestilt av gasselskapet, konkuderer nå med at jordskjelvene høyt sannsynlig ble utløst av hydraulisk frakturering på Preese Hall-1-brønnen, skriver UpstreamOnline.com.

"Dette på grunn av en uvanlig kombinasjon av faktorer inkludert den spesifikke geologien på borestedet koblet med trykket som vanninjeksjonen innebar", konkluderes det i rapporten.

Kombinasjonen av faktorene som utløste jordskjelvene er så sjeldne at det vil være usannsynlig at det oppstår igjen ved fremtidige boringer, konkluderer også rapporten. Men hvis slike faktorer igjen skulle være tilstede og et jordskjelv skulle bli utløst, vil de seismiske hendelsene trolig ikke overgå en styrke på 3 på Richters skala i verste fall, opplyses det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.