I desember i fjor forandret situasjonen seg brått for Lerøy i Kina: helt siden dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen av den norske Nobelkomiteen har norsk laks blitt holdt igjen i tollen for omfattende undersøkelser.

Resultatet er at mesteparten av laksen som eksporteres til Kina står og råtner, og hittil i år har eksporten av norsk laks falt med nesten 50 prosent i forhold til i fjor.

Flere norske lakseoppdrettere har tidligere meldt om slike hindringer, og nå ber sjefen for Norges nest største oppdretter, Lerøy Seafood, regjeringen og diplomatiet om å gjøre mer for å løse situasjonen.

- Vi sliter
- Jeg vil at vi skal sette inn alle krefter. Det er ikke gjort. Det er ingen forandring, vi sliter hver eneste uke med å få fisken inn, og vi får den ikke inn til verken Beijing eller Shanghai, sier Beltestad til DN.no under Havbrukskonferansen i regi av Eksportutvalget for fisk (EFF) tirsdag.

Han vil ikke gå så langt som å si rett ut at regjeringen har trått feil i sin håndtering av saken, men er ikke fornøyd med resultatet.

- Jeg er ikke veldig dyktig på politikk, sier han.

- Men vi har ikke lyktes med noe.

Diplomatisk fremstøt
I forrige måned kom utenriksminister Jonas Gahr Støre et diplomatisk fremstøt overfor Kina, der han understreket hvor viktig det var å ha forståelse for andre kulturer samtidig som man sto fast på egne prinsipper. Svaret fra den kinesiske ambassaden noen dager senere viste imidlertid liten vilje til forsoning.

- Er ikke regjeringens forsøk på å bedre forholdet til Kina tilstrekkelige?

- Tydeligvis ikke. Situasjonen er helt uforandret. Her må noen ta et tak og få løst dette. Det er utrolig vanskelig for vår del. Vi har ansatte og kunder som har det vanskelig. Vi har vært der i 15-16 år, vi har etablert et nettverk vi ikke får brukt fullt ut. Det er utrolig krevende for våre kunder, sånn skal det ikke være, sier Beltestad.

- Jeg ønsker åpen markedsadgang til Kina og få lov til å jobbe der med samme rammebetingelser som andre.

Norsk eksport av laks til Kina hittil i år har falt med 47,7 prosent til 5.000 tonn. Det er forsvinnende små volumer sammenlignet med total norsk eksport, men Beltestad understreker at det asiatiske markedet generelt har et enormt potensial og vokser raskt.

Totalt er eksporten av norsk laks hittil i 2011 på over 650.000 tonn, hvorav 540.000 tonn har gått til europeiske markeder, viser statistikk fra Eksportutvalget for fisk.

Les også: Kina skyter ned Støres fredsdue (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.