For sjette gang har avisen Financial Times kåret EUs beste finansminister, og i år er det Sveriges Anders Borg som når helt til topps.

Finansministeren med det noe ukonvensjonelle utseende blant sine likemenn – hestehale og ring i øret – kaprer førsteplassen i alle tre kategorier: politikk, økonomi og troverdighet.

- Ved å skjære gjennom den analytiske tåken i mange internasjonale toppmøter har han økt sin stjernestatus, kommenterer sjeføkonom Erik Nielsen ved Unicredit Bank.

Best i svakt felt
Juryens syv medlemmer berømmer Borg for å ha understreket veldig tidlig at europeiske banker måtte styrkes og for å ha hintet på en høflig måte til at andre land kunne lære av bankkrisen i Sverige på 1990-tallet. Svensk økonomi gjorde det også bra i 2011, mye takket være reformer og god budsjettstyring, mener den britiske avisen.

At en finansminister utenfor eurosonen i år går av med seieren er kanskje ikke tilfeldig. For i disse krisetider understreker tross alt FT at Borg kommer først i et felt som ikke kan vurderes som spesielt sterkt, gjeldskrisen tatt i betraktning.

- Fornuftige løsninger på eurosonens gjeldskrise har gang på gang blitt forhindret av trangsynt og treg politikk, refser jurymedlem Sony Kapoor, som leder rådgivningsfirmaet Re-Define.

Hans kollega Robert Bergqvist fra SEB har gitt lavere poengsum til samtlige statsråder i år på grunn av «svak individuell og kollektiv beslutningstaking».

Gresk jumbo
På plassene bak Borg følger Tysklands Wolfgang Schäuble, som vant i 2010, og Polens Jacek Rostowski, som rykker ned fra sin andre plass men fortsatt er på pallen. Didier Reynders fra Belgia og Jean-Claude Juncker fra Luxembourg deler fjerdeplassen.

Ikke helt uventet er det Italias og Hellas' finansministre, Giulio Tremonti (som gikk av nylig) og Evangelos Venizelos, som får sisteplassene blant statsrådene i EUs 19 største økonomier.

Sigbjørn Johnsen var naturlig nok ikke vurdert som en kandidat, da Norge ikke er medlem av EU.

Les mer:

- 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.