Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Janerik Henriksson/SCANPIX
Janerik Henriksson/SCANPIX les mer

Han er Europas beste finansminister

Söta bror stikker av med seieren i aviskåring. Vår egen Sigbjørn Johnsen var ikke med i konkurransen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For sjette gang har avisen Financial Times kåret EUs beste finansminister, og i år er det Sveriges Anders Borg som når helt til topps.

Finansministeren med det noe ukonvensjonelle utseende blant sine likemenn – hestehale og ring i øret – kaprer førsteplassen i alle tre kategorier: politikk, økonomi og troverdighet.

- Ved å skjære gjennom den analytiske tåken i mange internasjonale toppmøter har han økt sin stjernestatus, kommenterer sjeføkonom Erik Nielsen ved Unicredit Bank.

Best i svakt felt
Juryens syv medlemmer berømmer Borg for å ha understreket veldig tidlig at europeiske banker måtte styrkes og for å ha hintet på en høflig måte til at andre land kunne lære av bankkrisen i Sverige på 1990-tallet. Svensk økonomi gjorde det også bra i 2011, mye takket være reformer og god budsjettstyring, mener den britiske avisen.

At en finansminister utenfor eurosonen i år går av med seieren er kanskje ikke tilfeldig. For i disse krisetider understreker tross alt FT at Borg kommer først i et felt som ikke kan vurderes som spesielt sterkt, gjeldskrisen tatt i betraktning.

- Fornuftige løsninger på eurosonens gjeldskrise har gang på gang blitt forhindret av trangsynt og treg politikk, refser jurymedlem Sony Kapoor, som leder rådgivningsfirmaet Re-Define.

Hans kollega Robert Bergqvist fra SEB har gitt lavere poengsum til samtlige statsråder i år på grunn av «svak individuell og kollektiv beslutningstaking».

Gresk jumbo
På plassene bak Borg følger Tysklands Wolfgang Schäuble, som vant i 2010, og Polens Jacek Rostowski, som rykker ned fra sin andre plass men fortsatt er på pallen. Didier Reynders fra Belgia og Jean-Claude Juncker fra Luxembourg deler fjerdeplassen.

Ikke helt uventet er det Italias og Hellas' finansministre, Giulio Tremonti (som gikk av nylig) og Evangelos Venizelos, som får sisteplassene blant statsrådene i EUs 19 største økonomier.

Sigbjørn Johnsen var naturlig nok ikke vurdert som en kandidat, da Norge ikke er medlem av EU.

Les mer:

- 20 prosent sannsynlighet for "The Mother of All Government Defaults"