- Bedringen i amerikansk økonomi fortsetter, men tempoet i veksten har vært ujevn og moderat sammenlignet med historiske standarder, konstaterer USAs sentralbanksjef Ben Bernanke i sin halvårlige høring i Kongressen onsdag.

Etter svært liten vekst i begynnelsen av fjoråret, tok veksten veksten seg markert opp i andre halvdel av året.

Tror veksten holder seg oppe
Ferske tall fra amerikanske myndigheter bekrefter dette bildet. Ifølge reviderte tall for brutto nasjonalprodukt var veksten i fjorårets siste kvartal på 3,0 prosent, mot tidligere rapporterte 2,8 prosent.

Samlet var veksten på 2,25 prosent i andre halvdel av fjoråret.

Nå tror Bernanke at veksten vil kunne fortsette i noenlunde samme tempo fremover.

- Den begrensede informasjonen som er tilgjengelig for 2012 samsvarer med at veksten fortsetter i de kommende kvartalene, i et tempo som er nær eller noe høyere enn det som ble registrert i andre halvdel av fjoråret, sier Bernanke.

Positivt i arbeidsmarkedet
Bernanke peker på at det har vært en positiv utvikling i arbeidsmarkedet de siste månedene og viser til at veksten i sysselsettingen i privat sektor i gjennomsnitt har vært på 165.000 jobber i måneden siden midten av fjoråret.

I januar var veksten på nærmere 260.000 nye jobber.

- Jobbveksten de siste månedene har vært relativt utbredt på tvers av industrisektorene, sier sentralbanksjefen.

Langt fra normalt
Arbeidsledighetsraten har samtidig falt fra et nivå på rundt ni prosent gjennom store deler av fjoråret til 8,3 prosent i januar.

Bernanke minner imidlertid om at ledigheten fortsatt er på et svært høyt nivå.

- Arbeidsmarkedet er langt fra normalt, sier sentralbanksjefen og viser til at langtidsledigheten fortsatt er nær rekordnivåer og at antall personer som jobber deltid fortsatt er svært høyt.

Mange får ikke kjøpt bolig
Han konstaterer at forbruket, som står for rundt to tredjedeler av den årlige verdiskapningen i USA, er på vei opp, men at det fortsatt er svak vekst.

- De fundamentale faktorene som støtter forbruket er fortsatt svake, sier Bernanke og viser til at realinntekten i husholdningene ikke økte gjennom fjoråret og at tilgangen til lån fortsatt er begrenset for mange låntagere.

Han uttrykker bekymring for at mange amerikanere ikke lenger har mulighet til å kjøpe bolig på grunn av manglende låneinnbetalinger og dårlig kredittverdighet.

- Andre er tilbakeholdne med å kjøpe seg et hus på grunn av bekymring for inntekten, utsiktene for sysselsettingen og utviklingen i boligprisene fremover.

Samtidig understreker han at det er rimeligere å kjøpe bolig på grunn av historsik lave renter på ordinære boliglån.

Europa bremser eksportveksten
I industrien har veksten ifølge Bernanke vært på rundt 15 prosent siden bunnen av resesjonen og han karakteriserer veksten siden midten av fjoråret som solid. Dette skyldes blant annet bedring i bilindustrien og oppgang i investeringer og eksporten mot slutten av fjorået.

- Men selv om den reelle eksportveksten fortsatt var solid, bremset den noe opp i den samme perioden på grunn av nedgang i utenlandsk økonomisk aktivitet, spesielt i Europa, sier Bernanke.

Les mer: Kredittstopp kveler bedring i USAs økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.