Spania har torsdag hentet 1,4 milliarder euro i en auksjon av tiårige statsobligasjoner. Renten ble 5,743 prosent.

I annenhåndsmarkedet ble tiåringen handlet til rundt 5,76 prosent rente torsdag, etter å ha vært over seks prosent tidligere i uken. En rente på over seks prosent regnes å ikke være bærekraftig over tid.

I en tilsvarende auksjon av tiårige obligasjoner i januar i år var renten 5,403 prosent.

Spania hentet også inn 1,12 milliarder euro i toråige obligasjoner til en rente på 3,463 prosent i en auksjon torsdag. Ifølge CNBC er dette en noe lavere rente enn i forrige auksjon av tilsvarende papirer.

Etterspørselen etter begge lånene var solid. For tiårslånet var buddekningen på 2,4 ganger tilbudt volum, mot 2,2 ganger ved forrige tilsvarende auksjon. For toåringen var buddekningen 3,3 ganger tilbudt volum, mot 2,0 ved tilsvarende auksjon i oktober.

- Ingen katastrofe
Ifølge sjeføkonom Jacob Graven i danske Sydbank gikk auksjonen noenlunde som forventet.

- Auksjonen er godkjent uten at den er en katastrofe. De lange rentene stiger betydelig i forhold til forrige auksjon, men det var helt forventet, og vi har sett en lignende tendens de siste dagene i andre auksjoner, si Graven til Ritzau Finans.

Han minner om at det fremdeles er langt opp til nivåene fra november ifjor da renten gikk helt opp mot 6,7 prosent for tiåringen.

- Umiddelbart ligger det innenfor det man kunne forvente. Det er ikke noen kjempeoverraskelse i disse tallene. Det gir ikke vill panikk, men det understreker at investorene i løpet av de siste månedene er blitt mer bekymret over utviklingen i Spania, og dette gjør ikke så mye fra eller til, sier Graven til Ritzau Finans.

Uroen tilbake
De siste ukene har eurokrisen på nytt fått mye oppmerksomhet i finansmarkedene. Og mens krisen tidligere har handlet mye om mindre og preifere nasjoner i eurosamarbeidet, rettes oppmerksomheten nå mot både Italia og Spania, som er eurosonens henholdsvis tredje og fjerde største økonomi.

Les mer: Spanskesyken smitter Europa

På Madrid-børsen ble torsdagens auksjonsresultat først mottatt med en viss lettelse. Senere har imidlertid hovedindeksen IBEX 35 snudd markert ned. På de store børsene i Europa er imidlertid utviklingen positiv torsdag.

Stor statsgjeld
Med en statsgjeld på i underkant av 800 milliarder euro, rundt 80 prosent av bnp, er Spanias gjeldsbelastning moderat sammenlignet med flere av de andre landene som har opplevd statsfinansielle problemer de siste årene. Landet opplever likevel en lignende renteutvikling som til slutt førte til at Hellas, Portugal og Irland måtte søke krisehjelp fra EU og IMF.

Landet står nå overfor en vanskelig balansegang mellom å overbevise markedet om at budsjettkuttene er store nok til at gjelden ikke løper løpsk, og samtidig sørge for at kuttene ikke kjører økonomien enda dypere ned i grøften.

Frykten er at dype budsjettkutt vil føre til at landet enten må ha hjelp av EU og IMF eller rett og slett blir nødt til å forlate eurosamarbeidet.

Les også:

Bekymret for Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.