Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ida von Hanno Bast
Ida von Hanno Bast les mer

- Vi er ikke i nærheten av en sveitsisk situasjon

Kronen har gått nesten ti øre sterkere mot euro den siste måneden. Sentralbanksjef Øystein Olsen avviser imidlertid at han har grunn til å gripe aktivt inn for å svekke den norske valutaen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norges Bank ser ingen grunn til å intervenere i valutamarkedet og har heller ikke diskutert slike tiltak. Det uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen til TDN Finans torsdag, i forbindelse med et foredrag på Shippingklubben i Oslo.

- Vi er ikke i nærheten av en sveitsisk situasjon og har overhodet ikke diskutert slike tiltak. Det er det ingen grunn til heller (..) vårt virkemiddel i pengepolitikken er renten, sier han.

Etter at valutamarkedet ifjor sommer og utover høsten sendte den sveitserfrancen stadig sterkere mot euro, innførte sentralbanken i september et gulv der sveitserfrancen ikke kan falle under 1,20 sveitserfranc for en euro.

Sveitsisk dilemma
I forbindelse med rentemøtet i mars i år sa sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen at han frykter at Norge nå er i et "sveitsisk dilemma" hvor finansielle investorers appetitt på norske kroner styrer kronekursen, og etter hvert også rentenivå.

I så fall blir rentebanen uinteressant og irrelevant for den fremtidige rentesettingen i Norge, og kronekursen blir like avgjørende som kursen på sveitsisk franc var for sentralbankrentene i Sveits, påpekte han.

- Det at norsk pengepolitikk likner stadig mer på den sveitsiske gjør at Norges Bank bør vurdere å ansette Phillipp Hildebrand som konsulent. Sentralbanken trenger gode råd, sa Andreassen til TDN Finans.

Hildebrand var sentralbanksjef i Sveits da valutagulvet ble innført ifjor høst.

Etter at Norges Bank noe overraskende kuttet renten til 1,5 prosent på møtet i mars, svekket kronen seg markert mot flere av de store valutaene. I perioden frem mot møtet ble euroen handlet helt ned til 7,40 kroner. I dagene etter møtet svekket kronen seg til rundt 7,65 kroner for en euro. Dette er likevel en sterk kronekurs i historisk sammenheng.

I dag handles kronen til 7,54 kroner for en euro. Foruten perioden før rentemøtet i mars, og en kort periode ifjor høst, må vi helt tilbake til vinteren 2003 for å finne forrige gang den norske valutaen var på like sterke nivåer mot euroen.

Kan gå sterkere
Tidligere denne uken uttalte rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no at kronen kan gå enda sterkere mot euro i tiden som kommer.

Han peker på at rentekuttet i midten av mars førte til at utenlandske investorer solgte seg ut av den norske kronen. Nå kan det imidlertid se ut til at utlendingene er på vei tilbake i den norske valutaen.

- Vi har sett en tendens til at det snur nå. Ikke i veldig stor skala, men utviklingen har stabilisert seg, sier Wilhelmsen til DN.no.

Wilhelmsen tror kronen vil styrkes til rundt 7,50 kroner for en euro på en til tre måneders sikt.

- Men vi ser ikke bort fra at den går ned mot 7,40-tallet mot euro, sier Wilhelmsen.

Les mer:

- Det er en herlig valuta

Mener Norge må leve med en sterkere krone