Styret i Orkla har blitt enig med Bjørn M. Wiggen om at han går av som konsernsjef i Orkla med virkning fra 30. april. Nestleder i styret, Åge Korsvold (66), konstitueres som konsernsjef mens jakten på ny konsernsjef pågår.

Les også: Åge Korsvold overtar i Orkla

- Konsernsjefskiftet innebærer ingen endring i Orklas strategi. Selskapet skal styrke sin posisjon som Nordens ledende merkevareselskap. Samtidig skal virksomheter utenfor selskapets kjerne avhendes, sier styreleder i Orkla Stein Erik Hagen i en børsmelding.

company: ork

Uenige om arbeidsform
Orkla skriver i meldingen at konsernsjefskiftet og foreløpige regnskapstall offentliggjøres nå for å ta bort usikkerheten som kan være skapt etter omtalen i media 28. april.

Det var Dagens Næringsliv og DN.no som lørdag skrev at Wiggen var på vei ut og at Åge Korsvold ville overta.

- Orkla er inne i en avgjørende fase i en krevende transformasjon av konsernet til et rendyrket merkevareselskap. Styret ønsker å være tettere på denne prosessen. Hovedårsaken til konsernsjefskiftet er uenighet om arbeidsform mellom styret og Bjørn M. Wiggen. Jeg er derfor glad for at nestleder i styret, Åge Korsvold, har sagt ja til å bli konstituert som konsernsjef, sier Hagen.

Wiggen er veldig skuffet
- Du har vært konsernsjef i 19 måneder, skulle du ønske du kunne vært i Orkla lenger?

- Ja. Det er klart at ut ifra mitt ståsted, så er jeg skuffet av å ikke få mulighet til å levere på den strategien som er lagt, sier Bjørn M. Wiggen til DN.no mandag.

- Hva er din kommentar til uenigheten? Synes du det er rettferdig det de sier?

- Det er styrets ansvar og privilegium å velge konsernsjef og å velge å gjøre tingene på den måten de ønsker. Spillereglene forholder jeg meg til, men jeg er skuffet.

- Som sagt. Jeg er veldig skuffet over at jeg ikke fikk anledning til å levere på den strategien som ble lagt for syv-åtte måneder siden. I min periode har vi solgt Elkem og Borregaard-skogene. Vi har endret strategien og med utbyttet som er vedtatt, har vi betalt ti milliarder kroner tilbake til aksjonærene. Jeg hadde selvsagt håpet på å få anledning til å levere på den strategien.

- Et sterkere Orkla
- Min viktigste oppgave blir å drive transformasjonen av Orkla til et rendyrket merkevareselskap. Orkla er Nordens ledende merkevarebygger. Vi skal bygge på konsernets sterke markedsposisjoner for å skape et sterkere Orkla, sier Åge Korsvold.

- Jeg vil takke Bjørn for hans innsats som konsernsjef i en meget krevende tid, og for hans virke for konsernet gjennom mange år, sier Stein Erik Hagen.

Får lønn det neste året
Ifølge Orklas årsrapport er det slik at hvis «en ansatt i konsernledelsen, ved gjensidig forståelse av hensyn til selskapets beste, bringer ansettelsesforholdet til opphør, vil vedkommende motta lønn og avtalefestede ytelser i inntil 12 måneder utover oppsigelsestiden. 75 prosent av inntekt fra eventuell annen fast stilling i perioden kommer til fradrag.»

Wiggen hadde i 2011 en årslønn på 5,67 millioner kroner, pluss en bonus på snaut 1,2 millioner kroner. På toppen av dette kom naturalytelser på rundt 190.000 kroner og pensjonsytelser på 1,5 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.