Verdiene i oljefondet steg med 234 milliarder kroner eller 7,1 prosent i årets tre første måneder.

Målt i kroner var avkastningen den tredje høyeste i et kvartal siden fondets oppstart, melder Norges Bank Investment Management (NBIM).

- Resultatet var drevet av en oppgang i de amerikanske, europeiske og asiatiske aksjemarkedene, som alle steg omtrent like mye, sier leder for NBIM, Yngve Slyngstad i en kommentar.

Fondet aksjeinvesteringer steg med 11 prosent i kvartalet, men avkastningen på renteinvesteringene, herunder obligasjoner, steg 1,6 prosent. Samlet var resultatet 0,3 prosent høyere enn avkastningen på fondet referanseindekser.

«Uvanlig godt»
Slyngstad er tilfreds med kvartalet med understreker at fondet ikke ser på avkastningen på kvartalsbasis men på en lengre horisont.

- Det var jo et uvanlig godt kvartal, sier han til DN.no.

Slyngstad legger likevel til at en god del av de tingene som skjedde i første kvartal er positivt på lang sikt, og at det ser ut som den makroøkonomiske situasjonen i USA og Kina er bedre enn det man kunne forvente ved inngangen til året. På den annen side er han urolig for situasjonen i eurosonen.

- Samtidig er det som skjer innenfor eurosonen noe som uroer oss og som ikke nødvendigvis har tatt en god endring dette kvartalet, sier Slyngstad.

Dumpet statsgjeld
Oljefondet solgte i løpet av kvartalet sin beholdning av portugisiske og irske statsobligasjoner, og reduserte investeringene i statsobligasjoner fra blant annet Italia og Spania. I samme periode kjøpt fondet statsobligasjoner utstedt i lokal valuta i fremvoksende økonomier som Brasil, Mexico og India.

- Forutsigbarhet er viktig for en langsiktig investor, og euroområdet står overfor store strukturelle og monetære utfordringer, sier Slyngstad.

Som del av en restrukturering av gresk statsgjeld ble fondets investeringer i eurodominerte greske statsobligasjoner i mars byttet mot nye greske statsobligasjoner og obligasjoner utstedt av den europeiske finansielle stabilitetsfasiliteten (EFSF), ifølge NBIM.

Markedsverdien av oljefondet steg med 185 milliarder kroner til 3496 milliarder kroner i løpet av kvartalet, mens det ble tilført 60 milliarder kroner fra staten.

Kronekursen styrket seg mot flere av valutaene fondet investerer i, og det reduserte isolert sett markedsverdien med 110 milliarder kroner.

Ved utgangen av mars måned var fondet investert med 60,7 prosent i aksjer, 39 prosent i rentepapirer, og 0,3 prosent i eiendom.

Les også:
Oljefondet ønsker færre og større investeringer
- Nå skal vi kjøpe mye
Oljefondet skulle gjerne hatt mer i Kina

Slyngstad tror veien er kort til bankkrise
Tapte 86 milliarder i fjor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.