Mens store deler av Europa opplever økonomiske nedgangstider og skyhøy arbeidsledighet, viser ferske tall at antall sysselsatte i Norge fortsetter å øke.

- Dette bekrefter at vi lever på en annen planet enn landene rundt oss, som opplever økende ledighet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til DN.no.

66.000 nye jobber på et år
Sysselsettingen i Norge steg med 13.000 personer fra februar til mai i år, viser tall fra arbeidskraftundersøkelsen (aku) som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem torsdag.

SSBs tall er basert på undersøkelser gjort over tre måneder. SSB bruker derfor tremåneders gjenommnsnitt for å beregne den månedlige utviklingen.

Sysselsettingen har økt i 12 måneder på rad. I løpet av de 12 månedene har det blitt 66.000 nye jobber i Norge.



Stabilt lav ledighetsrate i Norge
Fra februar til mai steg arbeidsstyrken i Norge med 10.000 personer. Dermed falt antall arbeidsledige med 3.000 personer i løpet av perioden.

Antall arbeidsledige var på 82.000 personer i mai, tilsvarende en ledighetsrate på 3,0 prosent. Dermed holder ledighetsraten seg på samme nivå som i april. Det var også ventet at ledighetsraten ville være uendret, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

- I praksis er det full sysselsetting i Norge. Litt slakk i arbeidsmarkedet må det alltid være, fordi folk skifter arbeidsplasser og bedrifter omstiller seg. Et ledighetsnivå på tre prosent er et rimelig stramt arbeidsmarked, sier Juel.

- Undersøkelser som er gjort viser en tendens til at bedrifter melder om at det er vanskeligere å få tak i kvalifisert arbeidskraft første halvår i år, legger han til.

Glad for at han dro til Norge
En oktoberdag i 2007 fikk polske Mariusz Rak sitt første møte med norske arbeidsgivere etter å ha blitt lokket med tilbud om fast jobb, høy lønn, hus og språkkurs, skriver Dagens Næringsliv torsdag.

I dag er Rak glad for at han valgte Norge fremfor andre EU-land som Irland, Spania og Portugal.

Mange av vennene hans fra hjembyen Debica som dro til disse landene, har nå reist hjem igjen. Rak har derimot fast jobb som sveiser hos bygg og anleggsentreprenøren Kynningsrud, norsk samboer, og har planer om å bli i Norge.

Torsdag viser tall fra spanske myndigheter at arbeidsledigheten falt noe i juni, men landet har fortsatt den høyeste arbeidsledighetsraten i EU på 24,6 prosent. Tidligere denne uken viste tall fra Eurostat at arbeidsledigheten i de 17 landene i eurosonen var på rekordhøye 11,2 prosent i juni.

Les mer: Polske Mariusz er glad for at han havnet i Norge

Venter stabil utvikling
- Jeg tror ikke arbeidsmarkedet vil endre seg mye i Norge, men går det verre i Europa kan vi få en økende ledighet. Hvis ikke det skjer en vesentlig forverring tror jeg vi vil holde oss på det samme nivået ut året og neste år, sier Juel.

Norges Bank anslår i sine prognoser at arbeidsledigheten vil være på 3,0 prsoent i år.

- Så langt tror jeg ikke disse tallene vil ha noe å si for rentesettingen. Dette er omtrent i tråd med det Norges Bank hadde ventet, og tallene bekrefter den strategien de har nå. Norges Bank ser også mer og mer på den registrerte ledigheten nå fordi arbeidskraftsundersøkelsen henger etter i tid og har vist seg å være ustabil, sier Juel.

Les også:

<b>Neste krise kan ramme Norge langt hardere</b>

<b>Norge på verdenstoppen i boligprisøkning</b>

<b>- Hvis du låner over pipa, får du ofte en smell senere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.