Den norske kronen er knallsterk, og har i sommer ligget rundt rekordlave nivåer mot euroen. Vi må tilbake til 2003 for å finne en så sterk kronekurs, og flere eksperter tror at kroneoppturen bare kommer til å fortsette.

Det finnes imidlertid en enkel måte å kutte presset på kronen, mener finansprofessor Espen Gaarder Haug:

- Norges Bank kan bare trykke opp mer penger, sier han til DN.no.

Det oppsiktsvekkende forslaget kommer etter at særlig norsk eksportindustri sliter med at varene deres blir stadig dyrere for andre land å importere. Haug mener Norges Bank bør vurdere om des skal ta mer hensyn til kronen og eksportindustrien i sin pengepolitikk, og én måte å gjøre det på er å trykke mer norske kroner:

- Det er teknisk sett ikke noe problem for en sentralbank å gå mot investorer og spekulanter som driver valutakursen oppover, sier han.

Om man hadde hatt det motsatte problemet ville det imidlertid vært et betydelig problem, sier Haug. Om spekulanter hadde ment kronen var alt for høy ville Norges Bank ha måttet kjøpe kroner for å styrke den, og det kan de kun gjøre for utenlandske valutareserver- som alltid er begrenset for en sentralbank. Senest i 1993 måtte Norges Bank gi opp å forsvare kronen mot markedet.

En euro koster torsdag 7,28 kroner og handles dermed bare rundt 7 øre høyere enn den sterkeste noteringen noensinne fra 8. januar 2003 da kronen nådde helt ned til 7,2170.

Bør hjelpe eksportindustrien
Bakgrunnen for den sterke kronen er blant annet at valutainvestorer veksler euro om til kroner. Investorene håper den sterke norske økonomien sikrer et høyere rentenivå enn resten av Europa, og dermed høyere avkastning. Norges Bank styrer i dag pengepolitikken kun gjennom rentesettingen, der en stabil inflasjon er hovedmålet.

Haug, som til daglig er professor ved Handelshøyskolen UMB i Ås, mener Norges Bank bør vurdere om de bør være mer aktive for å sikre prisstabilitet for eksportindustrien.

- Norges Bank skal jo sikre prisstabilitet, og nå er det ikke prisstabilitet for eksportører, sier han.

Han peker på at de fleste nordmenn er glade for sterk krone, fordi det gir dem økt kjøpekraft, men at det er viktig for landet på lang sikt å bevare eksportindustrien.

- Norges Bank burde vurdere totalbildet, sier han.

Vil ikke intervenere
Problemet er imidlertid at Norges Bank per i dag i praksis ikke kan trykke penger for å stabilisere kronekursen, fordi de fortsatt kan kutte renten betydelig fra dagens nivå på 1,5 prosent.

- Vi har en politikk hvor vi sier at vi ikke systematisk intervenerer. Det har hovedstyret vedtatt. Vi intervenerer ikke for å påvirke kronekursen ut over de intervensjonene som er nødvendige for å sørge for å plassere penger i oljefondet, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no tidligere i år.

Les også: - De urolige tidene smitter over på norsk økonomi

Espen Haug mener imidlertid at det er uproblematisk for Norges Bank å få mandat til å øke pengemengden for å påvirke valutakursen dersom det er nødvendig. Han mener at et slikt offentlig annonsert mandat i seg selv vil være nok til å fjerne mye av presset på kronen.

- Hvorfor ikke ligge i forkant? Da sender man et signal til investorene om at "dette kan vi gjøre hvis det går for langt". Tar investorene dette med i sin risikoberegning blir det jo et helt annet regnestykke for dem. Da kan Norges Bank holde valutakursen stabil på et nivå de ønsker, sier han.

Rentevåpenet er intakt
Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener det er helt unødvendig av Norges Bank å trykke penger nå.

 

- Så lenge rentevåpenet er intakt trenger ikke Norges Bank å intervenere. Så lenge renten er over 0 er det virkemiddelet de vil bruke, sier han.

Han mener at den eneste grunnen til at Norges Bank skal begynne å trykke penger, er dersom de må sette renten til null og kronekursen fortsatt er sterk.

- Vi er langt unna den situasjonen som oppstod i Sveits, vi er ikke i nærheten, sier han.

Den sveitsiske sentralbanken innførte fast euro/franckurs på 1,20 i september 2011 da francet ble for sterkt.

Les også: Frykter Norge er i et «sveitsisk dilemma»

- Haug mener at Norges Bank burde vurdere å ta mer hensyn til eksportindustrien i sin pengepolitikk?

- Det er jeg uenig i. Norges Bank kan ikke ha som mandat å redde eksportindustrien, mandatet må være å sikre stabil inflasjon på lang sikt. Norges Bank kan også bidra til stabil produksjon og sysselsetting for landet som helhet, men ikke for eksportindustrien isolert, sier Wilhelmsen.

Les flere saker om kronerushet her:

Sterkeste krone på 9,5 år mot euro: Tror kronen knuser alle rekorder

Sterk krone kan trekke ned prisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.