Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

- Norge i særstilling

Mens Italias arbeidsledighet nærmer seg 11 prosent ligger Norge komfortabelt godt under tre prosent. - Og det kan bli enda lavere, mener seniorøkonom.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I løpet av august ble det 1.400 færre arbeidsledige, og arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent, viser ferske tall fra Nav.

- Norge er i en særstilling, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Han peker på at den norske arbeidsledigheten trosser den svake økonomisk utviklingen i Europa. Til sammenligning viser ferske ledighetstall fra Italia fredag morgen at ledigheten der ligger på 10,7 prosent. I USA ligger den på 8,3 prosent.

- Dette må ses i sammenheng med høye oljeinvesteringer, lav rente og høy sysselsetting. Det er likevel for tidlig å si om nedgangen vil fortsette, sier Lystad.

Trekker mot lavere ledighet
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets er positivt overrasket over de ferske tallene fra arbeidsmarkedet.

- Den siste tiden har vi sett enkelte tegn til litt utflating i arbeidsmarkedet, blant annet at sysselsettingen har bremset litt opp etter sterk oppgang, men disse tallene peker jo i positiv retning og kan tyde på at arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg, sier Magnussen til DN.no.

Det vil ikke være noen overraskelse i lys av at veksten i økonomien er høy i år, mener Magnussen.

- Det trekker i retning av lavere ledighet, sier seniorøkonomen til DN.no.

Færre helt ledige
68.400 er registrert som helt ledige hos NAV. Det er fire prosent færre enn på samme tid i fjor.

I løpet av de siste tre månedene har antallet nye ledige stillinger holdt seg på et stabilt nivå og i august ble det lyst ut fire prosent flere ledige stillinger enn på samme tid i fjor.

Av de 12.300 som ble ledige i august var 6 400 kvinner. Blant kvinner er ledigheten høyest i aldersgruppen 25-29 år med 4,5 prosent. Blant menn er ledigheten høyest i aldersgruppen 20-24 år, med 4,7 prosent.

- Kvinner og menn har ulikt utdanningsmønster. Flere menn tar fagbrev, mens flere kvinner tar høyere utdanning. Menn etablerer seg dermed tidligere på arbeidsmarkedet. Dette kan forklare forskjellen mellom menn og kvinner i samme aldersgruppe, sier Lystad

Les også: Stabilt arbeidsmarked