Oslo Børs har gått som en kule hittil i år og sluttet til årsbeste mandag.

Samtidig har flere investorer valgt å sitte på sidelinjen eller alternative plasseringer.

Fire markedsaktører DN.no har vært i kontakt med er sterkt uenige i om børstoget er gått for år:

* Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities mener ja.
* Partner Jan Petter Sissener i Sissener As tviler seg frem til et ja.
* Aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier mener nei.
* Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea mener nei.

Frykter svak vekst
Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities tror den sterke børsoppgangen hittil i år har begrenset videre oppside på Oslo Børs.

Han har nylig nedgradert sitt aksjesyn til nøytral, og stiller spørsmål ved veksten i verdensøkonomien.

- Det er masse gå på, men det er klart at markedet har kommet seg ganske godt opp uten at makrobildet har blitt vesentlig bedre. Kanskje er man litt nærmere en løsning i Europa, men den underliggende veksten rundt omkring er ikke det. Den er heller svakere enn tidligere, sier han til DN.no.

Dyrere
Den profilerte strategen advarte i sommer investorer og småsparere å holde seg unna børsen.

Les også: <b>Frykter krakk</b>

Han peker på at selskapenes inntjening har svekket seg fra første kvartal, og trolig har fortsatt inn i tredje kvartal. Tross dette har Børsen gått nær 20 prosent siden bunnen på forsommeren.

- Man betaler en del mer for noe som heller er dårligere enn før, sier sjefstrategen.

- Hva er det som skal få det til å snu det bildet?

- Alle tegn til at veksten i verden tar seg opp, særlig i Asia, er kanskje nummer én. Og selvsagt, faller kursene blir det mer attraktivt. Samtidig vil kvantitative lettelser i USA, og hvis de klarer å løse opp i de automatiske budsjettkuttene for nest år, være svært positivt, sier Hermanrud.

- Mye er tatt ut
Meglernestor og forvalter Jan Petter Sissener i investeringsselskapet Sissener er usikker på om det er rom for videre børsoppgang. Han mener markedet overvurderer eventuelle europeiske og amerikanske krisetiltak. 

- Jeg tror mye er tatt ut. Vi har fått en Draghi-effekt og vi har fått økt optimisme for en ny amerikansk runde med kvantiative lettelser (QE3). Jeg tror ikke man skal overvurdere effekten av Draghi hvis det ikke følges opp av politikerne. Det man egentlig har gjort er å kjøpe seg litt tid, sier han til DN.no.

Les også: Her er Draghis masterplan og - Det kommer til å bli en dramatisk høst

Selv om Sissener er skeptisk til videre oppgang, mener han aksjer er å foretrekke foran andre alternativer og «boblen i statsgjeldsmarkedet».

- Jeg føler meg tryggere med å sitte i høykvalitetsaksjer med forutsigbar inntjening, enn mange andre investeringsalternativer, sier han.

- Rom for ytterligere oppgang

Aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier holder fast på en forventning om en børsoppgang på 25-30 prosent for året, ledet av oljeservice-aksjer og "kvalitetsaksjer" i syklisk sektor. Deler av shipping og telekom vil imidlertid fortsette å slite, ifølge ham. 

- Vi tror det fortsatt er rom for ytterligere oppgang, sier Evjenth til DN.no.

Han er svært positiv til den seneste utviklingen i Europa.

- Man har funnet et format og en kurs for Europa som sannsynligvis kommer til å fungere, og det gjør at man reduserer risikoen for at eurosonen skal falle sammen, sier Evjenth.

Utsatte investeringer
Han er mindre bekymret for at automatiske amerikanske budsjettkutt skal gå i stå og at veksten i verdensøkonomien skal bråstoppe. Amerikanske politikere må komme til enighet om ikke budsjettkutt tilsvarende fire prosent av verdiskapningen skal iverksettes fra årsskiftet.

- Historien har vist at det alltid løser seg i siste liten. I forkant av det kan man få en del uro og som vi ser nå, at investeringene kommer noe ned. Det betyr ikke at investeringene kommer til å forsvinne, men at det blir utsettelser, sier han.

Evjenth tror at investorene vil bli misfornøyde med lav eller ingen avkastning på statsobligasjoner, og etterhvert trekke tilbake til aksjemarkedet. Han peker samtidig på at både statsobligasjoner og sikre selskapsobligasjoner har blitt svært dyre.

Ser videre oppgang
Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea tror også markedet har mer å gå på, og spår en ytterligere børsoppgang på mellom fem og ti prosent innen utgangen av året.  

- Det meste er ikke tatt ut, tror vi, sier han til DN.no.

Nordea legger også til grunn en markedsvekst på 4,1 prosent i 2013 og 4,9 prosent i 2014. Forutsetningen er at eurokrisen ikke eskalerer, at de automatiske budsjettekuttene i USA ikke blir gjennomført ved nyttår og at kinesiske myndigheter fortsetter å stimulere økonomien.

Tror på vekst
Mens budsjettkuttene i USA neppe vil bli berørt før presidentvalget 6. november, er det tegn til optimisme rundt europeiske krisetiltak og kinesiske veksttiltak, ifølge strategen.

- Hvis tiltakene fortsetter, så er det fortsatt oppside i vekstprognoser og da er det fortsatt oppside på Oslo Børs, sier Fosland.

Investorene har imidlertid sålangt i år vært mer opptatt av å bevare kapitalen enn å jakte avkastning, noe som kan spores til det sterke obligasjonsmarkedet. Strategen tror dette kan snu.

- Hvis man ser en økning i risikoappetitten, så tror vi ting kan løfte seg herfra. Og med en oljepris på dagens nivåer, så er det fortsatt hyggelig å være i eksponert mot en oljetung Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs opp 15,30 prosent sålangt i år.

Les også:
<b>- I år kan man være redd for alt</b>
Frykter «perfekt storm» i 2013

Håp om nye stimuli-tiltak holder oljeprisen høy

<b>Draghi-jubel løftet Wall Street</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.