Torsdag i forrige uke besluttet den amerikanske sentralbanken å starte seddelpressen for å få fart på amerikansk økonomi og sysselsettingen.

De kraftige tiltakene overrasket de fleste og sendte verdensmarkedene rett opp dagen etter. En drøy uke etter, er oppgangen utradert

- Kunne blitt ekkelt uten
Aksjesjef Alexander Åbyholm i Nordea Markets er ikke skuffet, selv om han i forrige uke pekte på at om markedet holdt seg sterk, kunne det være tegn på en større oppgang.

- Effekten av Feds beslutning per i dag har vært marginal positiv i aksjemarkedet, og en liten økning i volumene. Det interessante spørsmålet er hva som hadde skjedd uten de amerikanske lettelsestiltakene (QE3). Med de forventningene markedet hadde så er det rimelig å anta at oppnådd stabiliseringseffekt hadde uteblitt. Det kunne blitt ekkelt uten QE3 nå, sier han til DN.no.

- Problemet er at folk sparer
Han tror det kommer til å ta lang tid før tiltakene vil ha noen større effekt på realøkonomien. De to foregående rundene med lettelser har kun hatt svak effekt på verdiskapningen, påpeker han.

- Det er nok likviditet i banksystemet. Problemet er at folk sparer og at pengene ikke finner veien fra bankene til den virkelige økonomien. Det blir ikke vekst av slikt. Steget fra lavere boliglånsrenter til flere jobber er veldig langt, så Fed kommer til å holde på med dette lenge, sier aksjesjefen.

Investorene kan sette hjulet igang
Da har han større tiltro til at aksjemarkedet kan løse oppdraget. Men da må det brennhete markedet for selskapsgjeld, såkalte obligasjoner, kjølne, ifølge ham.

- Vi som jobber i aksjemarkedet håper jo at lavere avkastning i obligasjonsmarkedet fører til at penger finner veien til aksjemarkedet. Høyere børsverdier bidrar til at investorer og konsumenter forbruker mer og sparer mindre. Dette drar i gang BNP-vekst som igjen drar ned arbeidsledigheten, sier han.

- Jeg tror egentlig FED har gjort det de kan. Det neste må vel bli at politikerne kommer på banen med skattelettelser.

Oljeprisfall
Markedsaktører mener at det kraftige oljeprisfallet tidligere denne uken viser at investorene er skeptiske til om Feds og andre sentralbankers grep er nok til gjenopprette veksten i verdensøkonomien, ifølge CNBC. Oljeprisen falt tre dollar på én dag mandag, og er ned rundt seks dollar siden søndag.

- Oljemarkedet sier oss at det er ikke mye tiltro til nok en runde med kvantitative lettelser, sier sjefstrateg John Licata i det uavhengige energirådgivningsselskapet Blue Phoenix.

Åbyholm stiller seg mer tvilende.

- V tror ikke oljeprisen faller som følge av at det generelle markedet har mistet troen, men heller som følge av fundamentale forhold spesifikt til olje som kraftig lagerbygging i USA den siste uken, sier han.

Les også:
Spekulasjoner etter milliardras i oljemarkedet

Oljeprisene snur opp etter sjokkfall

Sjekk ekspertenes børstips (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.