Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Christopher Olssøn
Christopher Olssøn les mer

Investorer på Børsens hemmelige svarteliste

Oslo Børs kartlegger mistenkelige investorer på en hemmelig verstingsliste - Jeg krever innsyn, sier investor Ole Aunaas (47).

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg ønsker å vite hva den har rapportert, hvor mange ganger jeg eventuelt er nevnt og i hvilken sammenheng, sier investor Ole Aunaas til Dagens Næringsliv. Han har har vært i Finanstilsynets kritiske søkelys i 20 år, men er ikke blitt siktet for noe.

Siden 2007 har Oslo Børs hatt konsesjon fra Datatilsynet til å lagre personlige opplysninger om personer som har utført mistenkelige handler i et eget register, skriver DN. Registeret heter «Rapportert aktør».

252 saker
Hensikten med registerett er å fange opp personer og selskaper som har utført mistenkelige transaksjoner, som blir rapportert videre til Finanstilsynet. Ifølge tilsynet er det innrapportert totalt 252 saker fra Børsen siden 2007. dag.

Oslo Børs nekter å oppgi hvor mange investorer som står oppført på svartelisten.

–Dette er ikke et forbryterregister, understreker kommunikasjonsdirektør på Oslo Børs, Per Eikrem.

Lav terskel
Terskelen for å bli rapportert inn til Finanstilsynet er lav.

– Det er som regel grunnlag for mistanke om innsidehandel eller forhold vi mener Finanstilsynet bør se nærmere på, sier Per Eikrem.

Ole Aunaas reagerer sterkt på at man kan bli mistenkt uten at man får informasjon om hva saken ender med, dvs at mistanken blir umulig å bli kvitt.

- Karakterdrap
– Er dette Oslo Børs og Finanstilsynets hensikt? Dette er i så fall å regne som et karakterdrap. Det er en stigmatisering av den aktuelle investor som må sies å kunne være utenfor både Oslo Børs og Finanstilsynets mandat, sier Ole Aunaas til DN.

Juridisk direktør i Datatilsynet, Kim Ellertsen, sier til DN at alle investorer som er oppført i Børsens register krav på innsyn.

– De har rett til å vite hva Oslo Børs vet om dem, hva slags personopplysninger de har på enkeltindivider, sier Ellertsen.

Les hele saken i Dagens Næringsliiv fredag.