Finansforfatter og analytiker John Mauldin (57) har lenge varslet at Japans økonomi er ute av kontroll. Nå satser han for første gang penger på at han har rett.

- Jeg skrev i en bok for to år siden at Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med. Jeg tror 2013 er det året der vi vil se det skje, sier Mauldin.

Enkefabrikken
Å satste penger på at japanske (stats)obligasjoner vil falle i verdi har imidlertid lenge vært kalt «å gjøre sine koner til enker», fordi ingen har forstått seg på det, ifølge ham.

Denne måneden setter jeg handling bak ordene og shorter Japan. Mauldin

- Det er fordi de har tatt sparepengene til to generasjoner og puttet de i sine statsobligasjoner, i hovedsak gjennom postverkets pensjonskasser. Nå har de største post -og pensjonsfondene begynt å selge obligasjoner fordi folk pensjonerer seg og sp#229en er mindre enn hva de trenger. Samtidig har landet et handelsunderskudd, og vikler seg inn i en konkurranse med Kina, deres viktigste handelspartner, om hvem som kan spytte lengst. Vi kommer til å se et japansk sp#229sunderskudd og handelsunderskudd i år, sier Mauldin.

- Verdens mest inkompetente
Samtidig er det urovekkende at japanske politikere har lovet å ta kontroll med den japanske sentralbanken, og ta bort deres uavhengighet og starte seddelpressen, ifølge ham.

- I 2003 kalte jeg den japanske sentralbanken den mest inkompetente sentralbanken i verden, fordi de ikke klarte å ødelegge sin egen valuta. Hvilke som helst annen sentralbank kunne ødelegge sin valuta, om den ville. Vi kommer til å se en helt ny generasjon av japanske bankfolk som finner ut hvordan de skal ødelegge yenens verdi. Å shorte yen er den største av muligheter, og det har jeg sagt i årevis. Forrige måned, og denne måneden, setter jeg handling bak ordene og shorter Japan, sier Mauldin.





  • Rundt 3800 milliarder yen vil bli brukt til oppbygging og forebygging av naturkatastrofer
  • Rundt 3100 milliarder yen vil bli brukt til å stimulere private investeringer og andre tiltak


Verdens største gjeldsberg
Baksiden av medaljen er at tiltakene vil øke landets allerede rekordhøye gjeldsbyrde. Ifølge estimater fra Det internasjonale pengefondet IMF økte landets statsgjeld ifjor til 237 prosent av årlig bnp - det høyeste nivået i verden.


Verdiskapningen i Japan falt med 3,5 prosent, målt i årlig rate, i årets tredje kvartal. Dette var det andre kvartalet på rad med nedgang, og ifølge estimater fra Bloomberg News venter analytikerne at også fjorårets fjerde kvartal endte med nedgang.





Følg valutagevinstene
Han er likevel ikke helt imot å investere i japanske aksjer. Men man må tenke nøye igjennom hvilke typer selskaper man velger, og hvilke som vil være der på lang sikt. Mauldin anbefaler selskaper med kostnader i yen, og inntekter i valutaer som dollar, euro og kroner.

- Det man bør gjøre er å shorte yen, og satse langsiktig på selskaper med omfattende immaterielle eiendeler. Ikke selskaper som trenger å importere stål eller energi, fordi det koster dem penger og hard valuta. Du ønsker selskaper som eksporterer intellektuelle rettigheter. Japanerne er suverene på roboter, og suverene på maskinverktøy. De har svært smarte, vidunderlige selskaper, sier finanseksperten.

En lang, mørk spiral
Problemet er at Japan ikke er som å miste Hellas. Landet finansierer store deler av Asia, påpeker Mauldin. Det kommer til å skape problemer for kontantstrømmen etterhvert som bankene finner ut av hvordan de skal håndtere sine finansieringsproblemer, for de kommer, ifølge ham.

- Etterhvert som yenen faller mot andre valutaer, vil den gå fra 100 til 120 dollar og fra 150 til 200. Jeg husker yenen har stått i 300 i min levetid (1972, journ.anm). Den skal tilbake dit, de er dedikerte. Så snart de begynner på den reisen, og prøver å holde igjen, vil de får problemer. Den eneste måten å holde tilbake er ved depresjon. Det er svært vanskelig for en politiker å selge depresjon til sine velgere. De er på vei ned en lang, mørk spiral, sier Mauldin.

Spår valutakrig
En yen i fritt fall borger også for gnisninger mellom asiatiske eksportører. Mauldin tror Japan er ett av tre land som i dette tiåret vil komme til å starte en valutakrig som vil sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien. Valutakrigene er også tema for en bok han planlegger å gi ut i 2015.

- Hva skjer når du kan kjøpe en Lexus for mindre enn en Kia? Dette kommer ikke til å gjøre koreanerne glade, det kommer ikke til å gjøre kineserne glade. Vi kommer til å se valutakriger for mesteparten av dette tiåret som kommer til å få de nåværende valutaproblemene til å fremstå som barnelek, sier Mauldin.

- Hvis ting ikke er holdbare, vil de måtte endre seg, sier han.

Les også:
Yen til ny bunn mot dollar

Japan låner penger til EUs krisefond - svekker sin egen valutakurs

DN-KOMMENTAR: Japansyndromet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.