Norske banker opplevde økende etterspørsel om lån fra norske bedrifter mot slutten av fjoråret, viser en undersøkelse som Norges Bank la frem torsdag.

Samtidig melder bankene om at det har blitt vanskeligere for bedriftene å få lån - og at de tar seg bedre betalt gjennom økte utlånsmarginer.

Flere vil låne
Oppgangen i låneetterspørselen fra beddriftene i fjorårets siste kvartal var overraskende for bankene.

- Det står i kontrast til forventningene ved utgangen av tredje kvartal, da de forventet et fall i etterspørselen. Både etterspørsel etter fastrentelån og utnyttelsesgraden på kredittlinjer økte noe, skriver Norges Bank i en melding om utlånsundersøkelsen som ble lagt frem torsdag.

Fremover venter bankene omtrent uendret låneetterspørsel fra bedriftene.

Vanskeligere å få lån
Samtidig som etterspørselen øker, har bankene strammet inn på kredittpraksisen overfor bedriftene. Det betyr at det er vanskeligere å få innvilget lån. Bankene signaliserer imidlertid at de vil lette litt på kredittpraksisen.

Én næring må imidlertid forvente at det blir vanskeligere å få lån.

- Innstrammingen for lån til næringseiendom i fjerde kvartal var større enn for utlån til foretakene samlet sett, og forventes å fortsette i første kvartal, skriver Norges Bank i pressemeldingen.

Bankene viser til krav om mer egenkapital som den viktigste grunnen til at kredittpraksisen strammes inn. Både internasjonale og norske forslag om endringer i kapitalkravene kan føre til at bankene må holde av mer egenkapital for hver krone de låner ut.

I Norge er det blant annet kommet forslag om at bankene må holde av mer egenkapital for boliglån. Bankene kan imidlertid velge å velte deler av disse kostnadene over på bedriftskundene.

- Det vil øke de generelle kostnadene til banken og vil derfor trolig også få en effekt på andre lån enn kun til bolig, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til DN.no.

Det er også kommet et forslag om at bankene vil få krav om å opprette såkalte motsykliske kapitalbuffere, slik at de ikke låner ut for mye penger i gode tider. Dette vil også kunne føre til strammere kredittpraksis og høyere utlånsrenter.

Ifølge Holvik i Sparebank 1 Gruppen har bankene nå generelt sett større kapasitet til å låne ut til bedriftene.

- Bankene har fått noe økt kapasitet til å låne ut til bedrifter etter at det har blitt noe enklere og rimeligere å funde seg i markedet, og etter at en del større bedrifter har valgt å gå direkte i obligasjonsmarkedet selv i stedet for å låne i banken. Det er derfor trolig særlig lån til mellomstore og mindre bedrifter som skal økes, mens det strammes videre inn på lån til næringseiendom, sier Holvik til DN.no.

Dyrere å låne
Etter flere år med uro i finansmarkedene, med unormalt høye priser for å hente finansiering, bedret situasjonen seg mot slutten av fjoråret. Dette bidrar positivt til bankenes vilje til å låne ut penger.

- Økte kapitalkrav bidro til innstrammingen i kredittpraksis. Fremover er det kun krav til kapitaldekning som bidrar til innstramming. Bedring i bankenes finansieringssituasjon, bidrar til lettere kredittpraksis, skriver Norges Bank.

Mot slutten av fjoråret økte bankene også prisene som bedriftene må betale for å låne penger. Denne utviklingen vil også fortsette i dette kvartalet, varsler bankene.

- Også overfor foretak økte bankenes utlånsmarginer i fjerde kvartal. Det var i tråd med forventningen. Økte gebyrer bidro også til innstrammingen. Bankene forventer noe økte utlånsmarginer og gebyrer i første kvartal 2013.

LES OGSÅ: Bankene skrur til: Skal behandle boliglånssøknader enda strengere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.