- Hvis man skaper usikkerhet om finanspolitikken vil det i seg selv bidra til større usikkerhet. Da kan det fort få utlsag som gjør det vanskeligere for konkurranseutsatt næringsliv - og dermed øker ledigheten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til DN.no.

Torsdag holdt han sitt faste innlegg på Samfunnsøkonomenes valutaseminar i Oslo. Der passet han på å minne om at det ikke er så mange år siden situasjonen i norsk økonomi så ganske så annerledes ut enn i dag.

- Den gode utviklingen når det gjelder bytteforholdet mot utlandet de siste ti årene, kan lede oss til å tro at Norge har en fribillett til at det skal være slik inn i evigheten - at det kommer til å gå bra med Norge uansett hva som skjer, sier Johnsen.

Kan snu fort
Han minner om at bytteforholdet kan endres fort, for eksempel ved at oljeprisen faller. Johnsen mener det derfor er viktig å få en avkl#229 på hvordan de store borgerlige partiene som vil være en del av en eventuell ny regjering vil forholde seg til de langsiktige trekkene i den økonomiske politikken.

- Det skal være en valgkamp og et valg. Og vi har tenkt å løse problemet for dem på den enkle måten, ved å vinne valget. Men hvis det blir en regjering der Høyre og Frp er med, så må de være snille og si at handlingsregelen ligger til grunn. At det ikke er noen tvil om det.

- Men vi har sett mange utspill fra Frp om at de skal ha et nytt ankerfeste, men det er egentlig å klippe av ankerkjettingen.

Krever svar
Han forlanger derfor et svar fra Høyre og Frp om en eventuell ny regjering vil følge handlingsregelen.

- Vi er veldig sårbare for store endringer i oljeprisen, ihvertfall konkurranseutsatt næringsliv. Dersom det ikke er trygghet for langsiktigheten i den økonomiske politikken kan det forverre en krise og dermed øke arbeidsledigheten, sier Johnsen.

LES OGSÅ:

<b>Oljeprisfall kan gi kraftig nedtur</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.