Det norske oljeselskap steg 0,3 prosent til 89,90 kroner torsdag etter å ha meldt om en oljekolonne på 14 meter i PL 502, sør i Johan Sverdrup-feltet.

«Logging i reservoarseksjonen er fortsatt i en tidlig fase, og det vil bli foretatt kjerneboring av reservoaret i en sidestegsbrønn umiddelbart etter logging. Dermed foreligger det ennå ikke endelige resultater», het det i meldingen.

Det norskes ressursanslag for PL 502-andelen av Johan Sverdrup er 40-85 millioner fat oljeekvivalenter.

- I en tidlig fase
- Det er en liten andel av det totale feltet som ligger i PL 502. Oljekolonnenen er ikke så langt fra hva man har sett i PL 501 og den er jo som kjent mindre enn i PL 265. Her må man også ta med at kvaliteten vil være viktig, som ikke er oppgitt i meldingen, sier analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Analytikeren mener meldingen er positiv ettersom ressursene på denne lisensen i liten grad har vært med i ressursestimatene til Det norske.

- Det er imidlertid fortsatt i en tidlig fase for denne brønnen og det er vel grunnen til at Det norske ikke stiger mer i dag. Dersom du skulle anta samme verdi per fat på ekstravolumene som for hele feltet, burde aksjen vært opp tre til fire kroner. At den går halvparten på et tidlig tidspunkt som i dag, er vel ganske fair, sier han.

Analytiker Martin Vold i Carnegie sier at dersom kjerneprøven bekrefter det man trodde på før boringen vil det bety at Johan Sverdrup har vokst omtrent to prosent.

- Dette er en brønn som er boret langt sør og oppdateringen sier to ting som er positivt for Det norske. Det ene er at det er funnet olje i PL 502. I tillegg så derisker det den sørlige delen av Johan Sverdrup på PL 265. Jeg tror man nå kan være mer sikker på at man ikke havner langt ned i intervallet som både Statoil og Det norske har oppgitt, sier han.

Det norske ble omsatt for 35 millioner kroner på Oslo Børs.

Hydro opp på nyhet
Norsk Hydro er blant aksjene som steg og endte opp 1,2 prosent til 25,61 kroner per aksje.

Tremåneders LME-pris for aluminium har de siste ukene falt med 200 dollar per tonn fra 2.150 til nå rundt 1.950 dollar.

DNB Markets skriver torsdag at det de siste dagene har kommet meldinger fra Kina om at kapasitet innenfor landets aluminiumsproduksjon tas ut.

«I utgangspunktet er samlet kapasitet i Kina på vei opp og nyhetene betyr kun at en ventet vekst dempes. På sikt venter vi at kinesisk tilbud og etterspørsel vil balanseres», heter det.

Rusal meldte tidligere i uken at de tar ut kapasitet på 300.000 tonn.

- Situasjonen i markedet for aluminium de siste tolv månedene krever at produsenter rasjonaliserer utnyttelse av eksisterende kapasitet og igangsetting av nye. Overtilbudskrisen som kom til bransjen etter den globale nedgangen i 2008-2009 og resesjonen i eurosonen, ble aldri fullt ut adressert. Derfor anser Rusal det som nødvendig å korrigere sin kapasitetsoptimalisering tidligere kunngjort og kutte den årlige produksjonen av primæraluminium med 300.000 tonn så tidlig som i 2013, sa konsernsjef Oleg Deripaska i Rusal i en melding.

DNB Markets mener planleggingshorisonten for nye verk er lang og tilbudsveksten synes å være i ferd med å avta, som gjør at de venter et mer balansert marked og gradvis oppgang i prisene utover i 2013.

«Med et utgangspunkt på like under 2.000 dollar per tonn mener vi i tillegg at prisene har et vindu opp mot 2.600 dollar pr tonn før eventuelt oppstart av stengt kapasitet eller ny kapasitet igjen vil bli et tema», heter det.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling og kursmål på 38 kroner per aksje.

Norsk Hydro ble omsatt for 87 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs er endte ned 0,25 prosent til 475,88 poeng. Aksjene som inngår i indeksen ble omsatt for 2,6 milliarder kroner.

<b>Her er dagens børsvinner</b>

<b>REC-aksjen tok av på Børsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.