- Utviklingen gir grunn til uro.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen er fortsatt en bekymret mann. For på tross av at tilsynet gjør det det kan for å stagge boligprisveksten, er det fortsatt en lang vei å gå før han slutter å være bekymret.

- Kombinasjonen av høye boligpriser og stor gjeld hos norske husholdninger utgjør en risiko for stabiliteten i norsk økonomi og den norske finanssektoren, konkluderer han i den ferske årsmeldingen fra Finanstilsynet.

- Husholdningenes gjeld og boligpriser vokste fortsatt sterkt i 2012 og har nådd meget høye nivåer. Veksten er i hovedsak drevet av høy etterspørsel, blant annet som følge av lav rente, høy inntektsvekst og lav boligbeskatning.

Har økt markant
Det er altså fortsatt gjeldsutviklingen i norske husholdninger - og konsekvensene som et eventuelt boligprisfall kan få for norsk økonomi, som er på toppen av bekymringslisten til Baltzersen:

- Husholdningenes gjeldsbelastning har økt markant de siste årene. Gjeld og boligpriser har vist stor grad av sammenfallende utvikling og er kommet opp på et meget høyt nivå. Både gjelden og boligprisene vokser fortsatt mer enn husholdningenes inntekter, skriver Baltzernsen i rapporten.

Baltzersen har allerede strammet inn på bankenes muligheter til å låne ut til bolig, gjennom nye retningslinjer i 2011. Og senest i forrige uke ble det sendt ut et forslag om å stramme inn enda mer.

Les også: - Prisene på boliglån er dømt til å gå opp

- Den store og voksende gjeldsbelastningen øker husholdningssektorens sårbarhet for arbeidsledighet, redusert inntekt eller renteoppgang.

Baltzersen frykter at en trippelsmell som kan sende boligprisene rett ned:

- En kombinasjon av ytterligere tilbakeslag i internasjonal økonomi og sterkt fall i oljeprisen vil kunne redusere etterspørselen etter norske varer og tjenester. Dette kan snu husholdningenes forventninger til framtidige inntekter og boligpriser og føre til en markert nedgang i boligprisene, mener tilsynsdirektøren.

Øker sårbarheten
Han peker på at erf#229er både fra Norge og andre land har vist at når husholdningene må stramme inn forbruket betydelig som følge av høy gjeld og fall i boligprisene, blir ringvirkningene til resten av økonomien store, og bankenes tap øker.

- Hyppig bruk av avdragsfrihet og lengre løpetid på boliglån bidrar også til å øke sårbarheten ved et økonomisk tilbakeslag.

Finanstilsynets boliglånsundersøkelser de senere årene viser økende andel lån med høy belåningsgrad, samtidig som nye lån blir tatt opp med større bruk av avdragsfrihet og lengre løpetid.

Les også:

Venter snarlig oppgang i boligrenten

- Boligboblen skal tas

- Grunn til å være urolig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.