Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

- Det er noe med kulturen deres. Dere har en veldig sterk sosial følelse for fellesskapet, sier Financial Times-profil Martin Wolf. Bjørn Erik Larsen
- Det er noe med kulturen deres. Dere har en veldig sterk sosial følelse for fellesskapet, sier Financial Times-profil Martin Wolf. Bjørn Erik Larsen les mer

- Norge. Et land helt uten problemer

Financial Times-kommentator Martin Wolf ser få skyer på den norske himmelen. Dersom Wolf selv var norsk, er det imidlertid noe som ville bekymret han.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

BERGEN: - Velstand, masse olje og gass. Et land uten noen problemer.

Slik beskriver Financial Times` Martin Wolf Norge, når DN.no møter stjernejournalisten på NHH-Symposiet, Handelshøyskolen i Bergens årlige studentdrevne næringslivskonferanse.

Wolf, som regnes som en av verdens mest innflytelsesrike økonomiskribenter, deltok på konferansen for å snakke om verdensøkonomien etter krisen. Det dystre bildet han tegner står i sterk kontrast til det han har å si om ”annerledeslandet”.

Å snakke om Norges økonomi er rett og slett kjedelig, påstår han.

- Lite å si om Norge
- Det er så lite som kan sies om Norge. Dere har ingen økonomiske problemer i det hele tatt. Alle nordmenn vet sikkert dette, men dere er så heldige at jeg er forbauset over at ingen bare har kommet og tatt alt fra dere , spøker Wolf.

Og selv om Financial Times-journalisten mener Norge er i en misunnelsesverdig posisjon, kan han berolige med at vi har taklet rikdommen godt. I hvertfall enn så lenge.

- Det er noe med kulturen deres. Dere har en veldig sterk sosial følelse for fellesskapet, sier Wolf, før han kommer med en advarsel:

Fortsetter velstanden å vokse, bør vi i det lange løp frykte at vi forandrer oss.

- Over tid kan dere bli uansvarlige folk som bare vil leve av fruktene av oljen og glemmer de fremtidige generasjonene. Deres gode arbeidsmoral kan også forsvinne. Dersom jeg selv var norsk, ville kanskje dette bekymret meg aller mest, sier Wolf.

- Jeg er sikker på at norske foreldre hele tiden klager på at barna er uansvarlige og ikke forstår verdien av penger. Det er sikkert sant også, og det er ikke mye en kan gjøre med det, tilføyer han.

Oljeavhengig økonomi
Samtidig understreker kommentatoren at problemene knyttet til rikdom tross alt er bedre enn problemene knyttet til fattigdom.

- Joda, dere kan alltids rote det til, men jeg tror ikke det er sannsynlig.

En mer reell risiko ligger kanskje i det at Norges økonomi stadig blir mer oljeavhengig, tror Wolf.

- Jeg har nylig endret mening når det gjelder fremtidens olje- og gasspriser. Nå tror jeg det er en mulighet for at prisene kan synke dramatisk, sier han og fortsetter.

- Det er klart at det ligger en risiko av å bli så avhengig av oljen, men sånn er det nå. Det dere må gjøre er å spare mye av den og ikke bruke opp alle pengene deres i dag.

I tillegg tror han en økende befolkning kan bli et problem ”lykkelandet”.

- Norge er åpenbart et veldig, veldig rikt land, noe som gjør det svært attraktivt å leve her. Immigrasjonspresset vil åpenbart være enormt de neste årene. Alle vil jo ta del i rikdommen. På den andre siden har dere fordelen av å ligger ganske langt unna resten av verden. Jeg har inntrykk av at landets befolkning er ganske bærekraftig slik den er i dag. Antallet kan riktignok mangedobles i løpet av de neste generasjonene, sier Wolf.

Les også:

- Dette blir tidenes skattejakt i Norge

Denne trippelsmellen kan gi norsk boligkrakk

- Vi har trodd at vi har vært uovervinnelige

Syv økonomer tar pulsen på Norge: Slik er norsk økonomi akkurat nå

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Anbefalte videoer