Det familieeide konsernet til investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe (70) hadde et underskudd på 460 millioner kroner ifjor. Det viser årsregnskapet til Umoe Gruppen onsdag.

Konsernet hadde et resultat før skatt på minus 108 millioner kroner, mot minus 90 millioner kroner året før.

Ulltveit-Moe eier virksomheter innen alt fra bioenergi, shipping og industriselskaper til catering og kafeer. Investeringene har ikke akkurat kastet av seg de siste årene.

Ved å legge sammen konsernets resultat før skatt de fire siste årene, finner DN.no at Ulltveit-Moe har tapt 1,2 milliarder kroner siden 2009. En stor del av tapene skyldes satsningen på miljøvennlige løsninger.

Grønn satsning
Etter å ha bygd seg opp en betydelig formue innen shipping, olje og gass, har Jens Ulltveit-Moe de siste årene vridd investeringene over i selskaper som skal tjene miljøet. Etanolproduksjon i Sør-Amerika, solenergiselskapet Rec og en flåte av store spesialtankskip innen flytende naturgass (LNG) er eksempler på dette.

Regnskapet for 2012 viser at ikke alle de grønne investeringene er like lønnsomme idag.

Umoe Bioenergy (UBE), som er en oppstrømsprodusent av ren og fornybar etanol fra sukkerrør i Brasil, hadde ifjor et resultat før skatt på minus 309 millioner kroner. I 2012 ba Ulltveit-Moe om skattemessig fradrag på én milliard for tap selskapet har hatt. Saken er fremdeles under behandling. «Ut i fra ønsket om en forsiktig regnskapsføring av forholdet er regnskapet for 2012 belastet med en skatteavsetning på 340 millioner kroner», skriver konsernstyret i årsberetningen.

Samtidig ga LNG-skipene, som faller inn under selskapet Umoe Shipping and Energy (USE), et positivt resultat før skatt på 88 millioner kroner ifjor, mot 32 millioner kroner i 2011.

Solgte livbåtselskap
De røde tallene til tross, Ulltveit-Moe trenger nok ikke å bekymre seg for å ha til salt på maten.

Blant annet kunne den profilerte investoren nylig innkassere én milliard kroner på salget av livbåtselskapet Umoe Schat-Harding (USH).

USH hadde et resultat før skatt på 96 millioner kroner ifjor, mot 36 millioner kroner året før. Ulltveit-Moe har eid selskapet gjennom opp- og nedturer i 26 år.

- Jeg har fått en del utbytter underveis og en hyggelig salgspris. Jeg føler stor stolthet. Vi har kjøpt det for 20 millioner kroner og kommer ut sånn som jeg nå gjør, sa 70-åringen til DN i forbindelse med salget.

Vokser innen servering
Med 220 restauranter i Norge og Sverige, sitter også Ulltveit-Moe på Norges største serveringskonsern.

Umoe Restaurant Group (URG) drifter kjedene Burger King, Peppes Pizza, TGI Friday`s, Starbucks og Blender. Konsernet hadde en omsetning på to milliarder kroner ifjor. Resultatet før skatt var 12 millioner kroner, mot 44 millioner kroner året før.

«URG fortsatte den gode trenden også i 2012, med vekst i både omsetning og marginer i eksisterende kjeder, samtidig som utbyggingen av nye salgssteder fortsetter», heter det i årsberetningen.

DN.no har ikke lykkes i oppnå kontakt med Ulltveit-Moe onsdag.



Les mer:
<b>Umoe hamstrer i Rec</b>
Ulltveit-Moe tjener én mrd. på salg av livbåtselskap

Les også: - Suksess kommer ikke uten store tap (Min første million)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.