Budsjettskrisen i USA er fortsatt fastlåst én uke etter at over 800.000 statsansatte ble sendt på dør, og bare ni dager før landet ikke lenger vil være i stand til betjene statsgjelden.

Ubekymret?
Demokratene tror republikanerne bløffer når de truer med å sende USA i mislighold dersom ikke de får gjennomslag for sine budsjettendringer.

Journalist og forfatter Andrew Ross Sorkin.
Journalist og forfatter Andrew Ross Sorkin. (Foto: Chris Pizzello)

Dette er også den rådende oppfatningen på Wall Street, der børsene ikke har reagert nevneverdig på den politiske situasjonen.

Forstår ikke alvoret
Men, nettopp markedets tiltro til at situasjonen vil løse seg kan være det som gjør at politikerne ikke reagerer i tide, mener Andrew Ross Sorkin, New York Times-journalist og forfatter av den anerkjente finanskrise-boken "Too big to fail".

"Jo mer Wall Street er overbevist om at Washington vil handle rasjonelt og heve gjeldstaket, mest sannsynlig i ellevte time, jo mindre press vil det være på politikerne til å bli enige. Det vil gjøre det mer sannsynlig at en avtale ikke kommer på plass", skriver han på New York Times' finansnyhetstjenest Dealbook, som han selv grunnla.

Aksjemarkedets holdning gis et klart uttrykk av rentesjef David Coard i Williams Capitol Group.

- Vi forteller oss selv alle at dette (mislighold, journ.anm) er noe som ikke kommer til å skje. Det ville være et tilfelle av en sort svane, noe du ikke ville tro at USA kunne gjøre på én million år, sier han til The New York Times.

Legger press på Washington
Frykten for de enorme økonomiske konsekvensene ved et mislighold, og en økende bekymring for at amerikanske politikere ikke vil reagere i tide, har imidlertid fått toppjefene i de toneangivende meglerhusene til å blåse liv i varsellampene.

"Dette er en sak som berører hver eneste statsborger, fra forsvarsveteraner til trygdemottakere til eiere av amerikanske statsobligasjoner til alle skattebetalere, og den truer med å spenne ben på en allerede skjør økonomisk bedring", skriver toppsjef James P. Gorman i Morgan Stanley i en e-post til sine ansatte.

Han oppfordrer også dem alle til å ta kontakt med de folkevalgte fra sine distrikter.

Les også:
- USA kneblet av hvite menn over 45 år


- Amerikanske aksjer er slitne og overbefolket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.