Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
NICOLAS ASFOURI
NICOLAS ASFOURI les mer

no_topic

Norges beste spåmenn

To professorer knuste Norges Bank og SSB, samt bankenes sjeføkonomer, med sine spådommer for norsk økonomi ifjor.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Professorene Ragnar Nymoen ved Universitetet i Oslo og Gunnar Bårdsen ved NTNU kan betraktes som beste økonomiske spåmenn for året 2012 og er vinnere av Samfunnsøkonomenes prognosepris.

Prisen deles ut til det miljøet som best treffer fasit med sine prognoser for den økonomiske utviklingen. De to professorene mottok prisen for prognoser laget av makromodellen NAM, som de to har utarbeidet.

Tilsammen 12 analysemiljøer deltok i konkurransen om å treffe best med anslag på blant annet bnp for fastlands-Norge, lønnsvekst, rente og kronekurs.

Nummer to på resultatlisten er Finansdepartementet, mens Danske Bank tok tredjeplassen for 2012. Helt nederst på listen ligger Handelsbanken.

Det er førsteamanuensis Genaro Succarat ved Handelshøyskolen BI som har vært «dommer» i konkurransen, og han sier at resultatene varierer mye fra år til år. Ifjor var NAM blant de dårligste i klassen, mens Handelsbanken var nest best.

Adelskalenderen, som ser resultatene de tre siste årene under ett, toppes av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities, mens NHO ligger nederst.2012

Tre siste år

NAM *

1

8

Finansdepartementet

2

6

Danske Bank

3

2

SEB

4

3

Swedbank

5

1

SSB

6

7

DNB

7

4

Nordea

8

9

Norges Bank

9

5

NHO

10

11

Eika

10

11

Handelsbanken

12

10

* Norwegian aggregate model.

Les også:

Siv Jensen: Tre tegn på at det snur i Norge

Bunnpris-eierne starter ny butikkjede

Kraftig underskudd for Ryanair