Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg kunne i morgentimene onsdag slå i bordet med at aluminumsgiganten tjente dobbelt så mye på driften i fjor, sammenlignet med 2012 (se tabell).

Fjoråret var også preget av en bedring i forhold som selskapet selv kan kontrollere, mens forhold utenfor selskapets kontroll, som en svakere norsk krone og lavere energipriser, trakk i motsatt retning.

Den makroøkonomiske utviklingen går i riktig retning i flere viktige markeder for oss Brandtzæg

- Fornøyd
Av høydepunktene er fullføringen av 300-dollar-spareprogrammet ved selskapets heleide smelteverk, som har gitt en forbedring på hele 1,5 milliarder kroner. Samtidig har Hydro fått orden på produksjonsforstyrrelsene i Brasil, der produksjonen er tilbake til 2012-nivå.

- Alt i alt så har vi levert på våre forbedringsprogrammer. Vi fikk et tilbakslag i Brasil i andre kvartal, men nå er vi tilbake til der vi skal være, også i Brasil. Tatt i betraktning den utfordende markedssituasjonen så har vi nå levert det vi planla for 2013, og i den forstand er jeg fornøyd. Men det er fortsatt utfordrende markeder i aluminium, sier toppsjefen til DN.no.

Dagens presentasjon representerte imidlertid et stemningsskifte.

Bedre markedsbalanse
Etter flere år med overproduksjon i aluminiumsmarkedet, der etterspørselen kjølnet etter finanskrisen, ser Hydro-sjefen en positiv tendens.

Han bekreftet også under dagens presentasjon at etterspørselen nå er tilbake til nivåene før finanskrisen.

De tre siste månedene har det utviklet seg en situasjon der etterspørselen etter aluminium har overgått produksjonen, om kun i begrenset grad, påpeker han. Samtidig er det flere forsinkelser i produksjonen.

- Nå går vi inn i en situasjon der det bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, som er viktig for prisdannelsen i våre markeder, sier toppsjefen.

company:nhy

- Går i riktig retning
Tross usikkerhet i markedet anslår Hydro at etterspørselen etter aluminium utenfor Kina vil stige med 2-4 prosent i 2014. Det er en oppjustering, der bedre utsikter i verdensøkonomien er blant driverne.

- For det første ser vi at den makroøkonomiske utviklingen går i riktig retning i flere viktige markeder for oss. Aluminium går veldig parallelt med utviklingen i verdiskapningen i de ulike markedene og i tillegg kommer bilindustrien som nå trekker opp den etterspørselen på toppen av den positive utviklingen for en økonomiske veksten, sier Brandtzæg.

Aluminiumsgiganten fikk et driftsresultat på 2,7 milliarder kroner i 2013, sammenlignet med 1,3 milliarder kroner foregående år, tross lavere produksjon og aluminumspriser enn i 2012. Forbedringen skyldes kostnadsbesparelser, sterke resultater fra aluminiumsverket i Quatalum, Qatar og høyere produktpremier, ifølge selskapet.

Valutasmell
Av regnskapet fremgår det at de finansielle kostnadene firedoblet seg i løpet av året, til 2,6 milliarder kroner, mot 630 millioner kroner i 2012. På dagens presentasjon viste selskapet til at svekkelsen primært skyldes kronesvekkelsen mot mot amerikanske dollar og euro, som ga en negativ effekt på nær 700 millioner kroner bare fjerde kvartal.

Brandtzæg er mindre bekymret over dette, og påpeker at valutaeffektene jevner seg ut over tid. Han er mer opptatt av det han kan kontrollere.

- Det som er viktig for oss er at vi styrker vår konkurransedyktighet i alle markedene, og gjennom forbedringsprogrammet som har vært vår respons på den utfordrende markedssituasjonen de siste årene. I så henseende var 2013 en milepæl, sier han og lover mer.

- Vi ser stadig at når vi har fått opp momentum i forbedringene så dukker det opp nye muligheter, så vi fortsetter forbedringene.

Skattekrav truer
Hydro-sjefen fastholder en ambisjon om besparelser på én milliard kroner ved selskapets alumina-anlegg Alunorte innen slutten av 2015, der 600 millioner kroner skal realiseres innen 2014. Et potensielt skattekrav knyttet til bruk av elektrisitet og fyringsolje på 600 millioner kroner årlig, kaster imidlertid mørke skyer over ambisjonene.

- Vi jobber aktivt med myndighetene for å minimere effektene av dette, sa Brandtzæg under dagens presentasjon.

Han la også til at stabil og god drift ved Alunorte fortsatt var en av de viktigste prioriteringene i 2014.

Hydro NHY stiger 2,8 prosent til 29,40 kroner kroner på en negativ Oslo Børs onsdag.



Les også:
Går i strupen på Warren Capital

- De holdt på å drepe Ica og Rimi

Asia i dag: Et grønnere Kina

Se på DN Play: Slik ser den amerikanske finansjournalisten på Norge(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.