Regjeringen begrenser nå muligheten til å trekke fra rentekostnadene for gjeld til foretak i samme konsern (se fakta). Reglene trer i kraft fra og med i år, og formålet er å hindre internasjonale selskaper i å flytte overskudd fra Norge til lavskatteland.

– Det er for tidlig å si noe konkret om konsekvensene, skriver kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Jan Christian Thommesen, i en epost.

DN har den siste uken omtalt hvordan Ikea har redusert sin skatteregning med 280 millioner kroner de siste fem årene ved hjelp av interngjeld, og har fått en skattesmell på 123 millioner kroner for 2007 til 2012.

Bestemmelsen innebærer at selskaper bare vil få fradrag for internrenter opp til et visst tak:

30 prosent av driftsresultat før avskrivninger (ebitda).

Ifølge DNs beregning vil reglene gi Ikea en skattesmell på 44 millioner kroner, dersom rentekostnader og resultat før skatt i 2012 legges til grunn.

Skatteskjerpelsen vil komme i det norske morselskapet Ikea Handel og Eiendom as, som bærer mesteparten av rentekostnadene mot Ikea-selskaper i utlandet. Bestemmelsen vil også kunne ramme flere av de ti datterselskapene i det norske konsernet.

Vil ikke tilpasse

På konsernnivå ser det annerledes ut for Ikea: De siste fem årene er interne renter aldri høyere enn 30 prosent av driftsresultat før avskrivninger på konsernnivå, ifølge DNs utregninger. I et tenkt tilfelle kunne dermed Ikeas norske selskaper fusjonert til ett selskap, og på den måten ikke blitt rammet av regelendringen.

Thommesen avviser at Ikea vil tilpasse seg regelen:

– Vår forretning har ikke endret seg, og vi har derfor heller ingen planer per i dag om å endre vår organisering på grunn av de nye reglene, skriver han.

Fredag omtalte DN en masteroppgave fra NHH der studentene Monica Olsen og Heidi Høgalmen beregner skatteeffekten av Ikeas interngjeld i Norge. De finner at Ikeas skattepliktige overskudd reduseres med 43 prosent som følge av interne rentekostnader til Ikea-selskaper i utlandet.

«Svært viktig»

– Avhandlingen til NHH-studentene viser at Ikea legger ned en betydelig innsats i å forsøke å unngå å betale skatt i Norge, sier Sigrid Klæboe Jacobsen, leder av Tax Justice Network Norge.

– Studentene kommer ganske langt i å avdekke at det skjer en form for overskuddsflytting ut av Norge. Om det er ulovlig eller ikke, er vanskelig å avklare på grunn av den kompliserte selskapsstrukturen, fortsetter hun.

Ikeas kommunikasjonssjef i Norge, Jan Christian Thommesen, kommenterer uttalelsene fra Tax Justice Network slik i en epost:

– Vi deler ikke deres syn, og vil presisere at det er svært viktig for Ikea Norge å drive vår virksomhet innenfor alle gjeldende lover og forskrifter.

Tax Justice Network-lederen mener Ikea-eksempelet synliggjør at Norge i dag ikke har gode nok verktøy for å kunne kontrollere internasjonale selskaper. Jacobsen tror ikke de foreslåtte reglene for begrensning av fradragsrett for internrenter er tilstrekkelig.

– Det vi egentlig mangler i Norge, er en mye større debatt om hvordan vi skal skattlegge multinasjonale selskaper. Overskuddsflytting i multinasjonale selskaper er høyt oppe i internasjonale fora, og dette er et problem som er ekstremt omfattende. Her i Norge kan vi fort gå i fellen at vi innfører flere små regler, uten å ta opp de grunnleggende problemstillingene om å skattlegge selskaper der virksomheten skjer, sier Jacobsen.

OECD advarer

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har pekt på profittflytting ved interngjeld og tynn kapitalisering som et «pressområde» for sine medlemsstater i årene fremover. I en rapport fra ifjor slår OECD alarm om økende grad av skattetilpasninger fra multinasjonale selskaper.

NHH-professor og skatteekspert Guttorm Schjelderup mener det er uklart hvor effektivt de nye reglene vil virke mot overskuddsflytting ut av Norge.

– Men hvis vi forutsetter at regelen virkelig biter, og at det ikke er noen tilpasningsmuligheter, så har selskapene begrenset mulighet til å føre overskudd ut av Norge. Da gjenstår det å gjøre mer for å begrense andre metoder for å flytte overskudd, for eksempel på området med internpriser og høye royaltysatser. Vi kan kanskje forvente mer aktivitet på den fronten, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.