Rødt. Det var fargen på verdens børser onsdag, etter økt Kina-bekymring.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte for eksempel ned over 1,46 prosent.

- Det kan bli en korreksjon som vil vare en tid. Dette kan man aldri vite, men oddsen er dårligere, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities til DN.no.

Hermanrud ser «betydelige utfordringer» for verdens nest største økonomi.

- Da er det grunn til å være litt forsiktig, særlig når børsen i utgangspunktet bare er et par prosent fra sitt høyeste nivå noensinne, sier han og legger til:

- Jeg har kommet dit at jeg er mer negativ, og vi har tatt ned anbefalingen på markedet, selv om vi fortsatt har en svak kjøpsanbefaling, sier Hermanrud.

Han er bekymret for gjeldsveksten i Kina, og mener Kina mister tillitt i markedet.

- Da blir det vanskeligere å låne penger, investeringene faller og aktiviteten i økonomien blir dårligere. Dette er et ganske sannsynlig scenario akkurat nå, sier sjefstrategen.

Skuffende Kina-tall

Torsdag morgen overrasket flere kinesiske nøkkeltall på nedsiden.

«Dagens nøkkeltall understreker tydelig at den kinesiske veksttakten er på nedtur», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Industriproduksjonen i Kina steg 8,6 prosent på årsbasis i januar-februar. «Det er den svakeste veksten siden mars 2009, og vesentlig lavere enn de 9,5 prosentene som var ventet», skriver DNB Markets.

Detaljhandelen skuffet med en vekst på 11,8 prosent på årsbasis i januar-februar. På forhånd var det ventet at detaljomsetningen ville stige med 13,5 prosent.

«Tallene bekrefter inntrykket av en bredt basert avmatning i den kinesiske veksten, noe som også har vært indikert av sentimentindikatorer i Kina de siste månedene», skriver Handelsbanken Capital Markets i sin rapport.

Fortsatt USA-forvirring

De siste månedene har en rekke viktige amerikanske nøkkeltall vist seg svakere enn ventet. Ekstremt vintervær er årsaken til at de er blitt tolket med en klype salt.

Markedsreaksjonene på de viktige tallene har også vært forskjellig, forklarer sjefstrategen.

- Det har vært en todelt verden: Noen fortsetter som før, mens andre tar det dårligere, sier han.

Om nøkkeltallene er preget av været, eller om amerikansk økonomi er i ferd med å kjølne, er fortsatt et uavklart spørsmål i markedet, forklarer Hermanrud.

 Det er gode argumenter for at været har påvirket tallene og det er gode argumenter for at det ikke har påvirket tallene. Svaret får vi ikke før om noen måneder, sier Hermanrud.

Oslo Børs

Torsdag morgen åpner Oslo Børs i positiv terreng.

Telekomselskapet Telenor og havbrukselskapet Marine Harvest bidrar til å løfte børsen på morgenkvisten, og stiger henholdsvis 1,11 og 0,93 prosent

Prisen på Brent 1. posisjon ligger på 108,38 dollar pr fat torsdag morgen, opp 36 cent fra dagen før. Ved stengetid for Oslo Børs onsdag, lå kontrakten på rundt 108,26 dollar, ifølge TDN Finans.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 0,33 prosent til 548,17 poeng torsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.