Det vil også øke eksporten til EU og Ukraina i tilfelle Russland skrur av gasskranen i den betente konflikten.

Oskar Grimstad, Frps medlem i Stortingets energi- og miljøkomité, mener at regjeringen må sette i gang tiltak raskt med tanke på den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina, skriver Klassekampen.

En rekke EU-land har bedt USA om å øke sin gasseksport til Europa for å sikre leveransene i tilfelle USA og EU trapper opp sanksjonene mot Russland og reaksjonen blir at Russland stenger gasskranene.

– Vi bør ganske raskt ta en diskusjon i komiteen om ulike scenarier framover, og vi må ha tiltaksplaner klare for ulike måter å øke gasseksporten på, sier Grimstad til avisen. Han vil at Norge må kunne stå klar til å hjelpe EU-landene hvis energiforsyningen trues.

Høyres Nikolai Astrup, som også sitter i komiteen, tviler imidlertid på at det vil la seg gjøre, og er også skeptisk til om Russland virkelig vil gå så langt som å stoppe gassleveransene.

– Uansett har ikke Norge tilstrekkelig med gassressurser tilgjengelig som kan erstatte russisk gass på kort sikt, mener Astrup.

Norsk gasseksport sto for 23 prosent av gassforbruket i EU i 2013, mens Russland sto for 27 prosent. Året før var det Norge som sto på toppen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.