Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Statens pensjonsfond utland eller oljefondet, bytter JP Morgan med Citigroup (Citi) som depotbank for sine verdipapirbeholdninger på i alt 5149 milliarder kroner de neste syv årene, skriver Financial Times søndag.

Oljefondet er investert i 82 land og i 44 ulike valutaer, og eier 1,3 prosent av samtlige børsnoterte selskaper i verden.

- For Norges Bank å ha en partner tilstede overalt var avgjørende, spesielt i de nye frontier-markedene, sier direktør for investortjenester Okan Pekin i Citi til FT.

Norges Bank bekrefter avtalen i en pressemelding mandag.

"Norges Bank Investment Management har valgt Citibank N.A. som vår globale depotbank til internasjonale betalinger samt avregning og deponering av verdipapirer for Statens Pensjonsfond Utland og valutareservene forvaltet av Norges Bank Investment Management", heter det i meldingen.

NBIM peker på at Citi har et godt depotnettverk og har gjennomført en rekke investeringer i teknologi, som gjør at de er i stand til å levere depottjenester på en integrert, effektiv og åpen måte, ifølge meldingen.

"Valget av ny depotbank støtter vårt strategiske mål om å oppnå høyest mulig operasjonell automatisering og effektivitet i alle markeder der vi er investert. Hensikten er å oppnå økt effektivitet og robusthet i organisasjonen til en konkurransedyktig kostnad", heter det.

Citi har i den senere tid, i likhet med andre amerikanske banker, tettere integrert sin virksomhet som depotbank med investeringsbankvirksomheten for å redusere kostnader og for å øke kryssalget, ifølge FT. Banken er i dag direkte eller indirekte depotbank for verdier tilsvarende 14.500 milliarder dollar.

JP Morgan, som er depotbank for verdier på rundt 20.000 milliarder dollar, er ved siden av State Street og Bank of New York Mellon, de største aktørene innen dette markedet på verdensbasis.

Citi er på sin side ansett som den mest globale aktøren i verden, med virksomhet i 101 land. Banken tilbyr depotbanktjenester i 63 markeder, ifølge FT.

Norges Bank har gjennomført en "omfattende anbudsprosess", ifølge dagens melding.

"Vi har sendt ut en anbudsinvitasjon og gjennomført en detaljert evaluering av de ulike tilbudene i henhold til de offentliggjorte kriteriene for anskaffelsen", heter det.

Les også:
Omsetningsfall for JP Morgans meglerhus

Kina avviser kortsiktige vekstgrep

Asia i dag: Kina taper momentum  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.