De siste ukene har den brede amerikanske indeksen Standard & Poor's 500 satt rekord 14 ganger. Fredag avsluttet også den viktige Dow Jones med historisk rekord. Det er et bilde på verdiutviklingen i alle verdens aksjemarkeder.

For aldri har aksjene vært mer verdt. 

Og det er ingen tegn i markedene til at oppturen er ferdig. Økonomer verden over er enige om at veksten i verdensøkonomien skal bli sterkere i 2014 enn den var i fjor. Prisen på forsikring mot fall i aksjemarkedet, målt ved den såkalte VIX-indeksen, er nede på nivåene siden før finanskrisen. Gullprisen har falt og investorene smiler.

- Det eneste man kan bekymre seg for er at ingen er bekymret. Det er kanskje bekymringsfullt i seg selv, sier Kristian Falnes, forvalter av 60 milliarder kroner i fondet Skagen Global.

Ser ikke stormen

Den 31. oktober 2007 var aksjeverdiene sist på topp. Da startet fallet som ble til den største økonomiske krisen siden mellomkrigstiden.  Finanskrisen utvisket all verdistigning i aksjemarkedet siden 2003.

Siden mars i 2009 har den store trenden vært oppgang.

- Markedet ser ingen store skyer, og jeg har problemer med å se skyer. Men det er rart med det - de kommer raskere enn man aner, sier Falnes.

- Er det stille før stormen?

- Jeg har problemer med å se stormen.

Priset inn for mye?

Samtidig som Kina gir stadig flere små signaler om at de letter litt på pengepolitikken, er det forventninger til den europeiske sentralbanken (ECB). Inflasjonen er såpass lav i Eurosonen at det kan komme tiltak.

- Veldig mange i markedet har forventninger til at ECB skal ta over stafettpinnen etter Federal Reserve, Bank of England og Bank of Japan, sier Olav Chen, forvalter i Storebrand.

Og nettopp den mener han kan føre til en korreksjon.

- Det er mulig markedet har priset inn forventningene til ukonvensjonell pengepolitikk fra ECBs side i for stor grad, og at markedet dermed kan bli skuffet, sier han.

Billigere i dag

Det har tatt mer enn fem år med oppgang å ta igjen fallet.

- Det er syv år siden 2007. Det er skapt en del verdier siden den gang. Selv om ting er blitt dyrt, så er det ikke skremmende. Prisningsmessig er vi et godt stykke unna 2007.

- Så aksjer er billigere i dag enn i 2007?

- Ja prisingen er ikke kommet til 2007-nivåer hvis man ser på inntjeningen i selskapene, sier Falnes.

 

(Saken fortsetter under grafikken)

 

Finanskrisen utviklet seg gradvis, før det smalt.

Mens noen ante uro da franske fond meldte om verdsettelsesproblemer i amerikanske boliglånsobligasjoner sommeren 2007, reagerte ikke markedet skikkelig før flere månder senere. Det aller meste av verdikollapsen skjedde i løpet av dager etter den 15 september 2008, da Lehman Brothers gikk konkurs og sendte alle medarbeiderne på dør. Nyheten om at storbanken ikke ble reddet sendte aksjeverdiene rett ned og skapte full panikk i finansmarkedene.

Storebrand har solgt

- Den største risikoen nå er nok Kina. Blir det kjøligere der, blir det kjørligere overalt, sier Kristian Falnes.

- Men tror du at det skjer?

- Veksten ser ut til å bli rundt 7 prosent i år. Det er lavere enn det har vært tidligere år, men økonomien er blitt mye større. Syv prosent i år er mer i absolutte verdier enn 10 prosent for 10 år siden, sier Falnes.

Falnes eget fond setter nye historiske rekorder hver dag for tiden. 2007-toppen ble passert i fjor høst.

I Storebrand tas det imidlertid høyde for at toppen er for høy.

- Vi i allokeringsgruppen i Storebrand har de siste ukene solgt aksjer og tatt ned aksjeeksponeringen noe, i tilfellet markedet blir skuffet etter rentemøtet i Europa i neste uke. Vi tar blant annet gevinst på aksjer vi kjøpte under korreksjonen i månedsskiftet januar og februar. Risikoen er likevel balansert og det kan godt hende ECB leverer varene, så totalt sett er vi likevel fortsatt overvektet aksjer i porteføljene våre, sier Olav Chen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik er utviklingen på verdens børser hittil i år: