Aker- og det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Det norske blar opp mer enn sin egen selskapsverdi for å vokse på norsk sokkel.

For 12,6 milliarder kroner kontant sikrer Det norske oljeselskap seg Marathon Oil Norge, ifølge en melding mandag.

- Dette er en fantastisk dag for oss. Det er en unik mulighet på riktig tid for det norske. Marathon passer perfekt til Det norske, sier selskapets toppsjef Karl Johnny Hersvik.

- Et stort skritt

Hersvik mener oppkjøpet er viktig med tanke på selskapets fremtidige finansieringsbehov for feltene Ivar Aasen og Johan Sverdrup, samtidig som det reduseres selskapets risiko.

Karl Johnny Hersvik, Det norske.
Karl Johnny Hersvik, Det norske. (Foto: Harald Pettersen)

- Oppkjøpet av Marathon Oil Norge er stort skritt fremover for Det norske som selskap, sier han.

- Når man snakker om å bedre den finansielle situasjonen innebærer det sjelden en utgift på 12,6 milliarder?

- Det kan du si. Men i dette tilfellet gjør det det. Og grunnen til det er at vi kjøper produksjon. Betydelig produksjon med lav capex. Det er unikt at vi får kjøpt så mye, sier Hersvik til DN.

Styret i Det norske, der Kjell Inge Røkke selv er medlem, har jobbet aktivt for å få til oppkjøpet.

- Jeg tror jeg kan si det slik at vi ville ikke klart dette uten støtte fra Aker, sier Hersvik til DN etter presse- og analytikerkonferansen.

Kontantvederlaget er basert på en brutto verdi på 16,2  milliarder kroner (2,7 milliarder dollar), og er justert for gjeld, netto arbeidskapital og renter på netto kjøpesum.

Oppkjøpet finanseres gjennom en lånefasilitet på hele kjøpesummen på 2,1 milliarder dollar gitt av BNP Paribas, DNB, Nordea og SEB, ifølge meldingen.

Storemisjon

Samtidig vil selskapet foreta en fortrinnsrettemisjon på 500 millioner dollar, omkring tre milliarder kroner som del av selskapets "langsiktige finansieringsplan".

Storaksjonær og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker deltar for sin andel i emisjonen, som sikrer finansiering av Det norskes arbeidsprogram frem til produksjonen kommer i gang på Johan Sverdrup-feltet.

"Selskapets største aksjonær i Aker ASA har forpliktet seg til å tegne seg for selskapets 49,99 prosent pro rata andel. De resterende 50,01 prosent er garantert fulltegnet av et konsortium av banker, " heter det.

- Jeg er glad for at de går inn og demonstrerer at de synes dette er en god deal for Det norske, sier Hersvik.

Vil spille større rolle

Marathon Oil har de tre siste årene solgte eiendeler for nær 3,5 milliarder dollar, og varslet i desember ifjor å ville selge selskapets portefølje i Norge og Storbritannia.

Toppsjef Øyvind Eriksen i hovedaksjonær Aker mener oppkjøpet representerer en ny milepæl for Det norske, og gjør oljeselskapet til en ledende europeisk olje- og gassprodusent.

"Dette gjør selskapet i stand til å spille en enda mer viktig rolle i utviklingen av norsk sokkel. Finansieringsbehovene for selskapets pågående arbeidsprogram har blitt løst, som skaper synlighet for Akers fremtidige kapitalbehov. Med dagens transaksjon mener vi at betydelige verdier har blitt skapt både for aksjonærene i Det norske og Aker", sier Eriksen i en en separat melding.

Uten gjeld

Det norske oljeselskap er i praksis uten gjeld på etter skatt-basis etter kjøpet av Marathon Oil Norge, iføge presentasjonsmaterialet til selskapets pressekonferanse.

De viser til at «skattesynergier» reduserer risiko og finansieringsbehov.  Det samlede selskapet vil være i skatteposisjon etter kjøper, «lik de store spillerne på norsk sokkel».

"Reduserte finansieringsbehov ettersom skatt kan tas mot felt i produksjon", heter det videre, ifølge TDN.

- Utfyller kompetansen

Det norske mener Marathon passer godt med selskapet både med hensyn til driftskompetanse, kontantstrøm og produksjonsprofil. Marathon i Norge har også betydelig operativ erfaring fra Alvheimfeltet, som utfyller kompetansen i Det norske innen leting og utbygging, påpekes det.

"Marathon Norges aktivitet er geografisk konsentrert med all produksjon fra en godt drevet Alvheim FPSO. Selskapets produserende felt er rik på olje, 80 prosent av reservene er olje", heter det i dagens melding.

Etter oppkjøpet vil Det norske ha mer enn 450 ansatte.

"Ingen ansatte vil bli blir overflødige som følge av overtakelsen, snarere er det mange muligheter i en organisasjon i vekst", heter det.

Betydelig økte reserver

Etter transaksjonen vil Det norske ha 202 millioner fat oljeekvivalenter i påviste og sannsynlige reserver (2P), opplyser selskapet.

"Reservene vil øke betydelig når plan for utbygging og drift av Johan Sverdrup blir levert i februar 2015. Det sammenslåtte selskapet vil ha betingede ressurser er 101 millioner fat oljeekvivalenter, ressursene fra Johan Sverdrup er ikke medregnet.", heter det.

I tillegg ser Det norske ytterligere oppsider i porteføljen til Marathon Oil Norge, anslått til om lag 80 millioner fat oljeekvivalenter. Samlet produksjon for de to selskapene var i 2013 rundt 84.000 av per dag.

Effektiv dato for transaksjonen er 1. januar 2014.  Avtalen er ventet gjennomført i løpet av fjerde kvartal 2014, med forbehold om myndighetenes godkjennelse, fremgår det.

Det norske oljeselskap var verdsatt til rundt 8,9 milliarder kroner da Oslo Børs stengte fredag.

Les også:
Asia i dag: Roboter inntar Kina

Kinesisk TV-topp pågrepet for korrupsjon
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.