Fredag kunne Wall StreetJournal avsløre at Bank of America er i forhandlinger med detamerikanske justisdepartementet om et forlik på 12 milliarder dollar,omtrent 72 milliarder kroner, som ytterligere erstatning for bankens involvering i finanskrisen.

Avisen siterer kilder som skal være sentrale i forhandlingene. Detvil i så fall gjøre at bankens utbetalinger til den amerikanskestaten når til sammen 18 milliarder dollar, som tilsvarer 108milliarder kroner.

Allerede siden bankens forrige kvartalsrapport iapril har bankens aksjeeiere fryktet et nytt forlik, etter atbanken viste til et overraskende tap. Grunnen til tapet varøkte milliardutgifter for det banken kryptisk kalte «previuslydisclosed mortgage-related matters», forhåndsbestemte biliglånsrelaterte saker.

Rekordoverskudd

Bankensoverskudd for 2013 var på 11,4 milliarder dollar, eller 68milliarder kroner. Det er det høyeste overskuddet banken har hattsiden finanskrisen. Den amerikanske statens erstatningskrav ser nåut til å overstige dette beløpet. Bank of America har hatt utgifterpå over 60 milliarder dollar, omtrent 300 milliarder kroner, iforbindelse med finanskrisen. Forlik og tilbakekjøp av lverdipapirer medsikkerhet i boliglån har utgjort nesten alt av disse utgiftene.

Risikerer rettssak

De største uenighetene i forhandlingene gårut på hvordan forliket skal betales. Justisdepartementet vil at detskal betales stort sett kontant, mens banken ønsker å betale så mye som mulig isåkalt «consumer relief», direkte hjelp til kundene som blepåvirket av krisen. Slik hjelp kan gjøres med lavere kostnader forbanken enn kontantutbetalinger til staten. Om enigheten mellompartene uteblir, vil justisdepartementet gå til rettssak motbanken.

Les også:

Byr 6 mill. for lunsj med Warren Buffett

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.