EU-kommisjonen starter en formell etterforskning av skattesystemene for selskaper i Irland, Luxemburg og Nederland, etter kritikk av de lave skatteratene til globale selskaper.

Det skriver Financial Times og Wall Street Journal tirsdag kveld.

Særlig skattesystemet i Irland har kommet i fokus den seneste tiden, etter at det har blitt kjent at internasjonale selskaper i praksis betaler skatt lavere enn den fastsatte raten på 12,5 prosent.

Ulovlig støtte

Ifølge avisenes kilder åpnes det en formell etterforskning i dag, som et svar på kritikken av de lave skattene globale selskaper som Apple, Amazon.com og Google betaler under EU-lovene.

«Kommisjonen vil sannsynlig vurdere hvorvidt generøse selskapsskatter i Irland, Luxemburg og Nederland representerer ulovlig statlig støtte», skriver avisen.

Tilbakebetaling

Hvis etterforskningen etablerer at selskaper har mottatt ulovlig statlig støtte, vil det kunne kreves at dette betales tilbake. Dette er imidlertid ikke praktisert til vanlig.

Ingen av de aktuelle landenes myndigheter eller Apple var tilgjengelige for kommentarer tirsdag.

 

LES OGSÅ: - Apple har aldri vært billigere

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.