Greenpeace har tapt over 30 millioner kroner på at en medarbeider har drevet valutaspekulasjon. Noen få tusenlapper av det tapte beløpet kan stamme fra norske bidrag.

Den aktuelle medarbeideren har fått sparken, og miljøorganisasjonen erkjenner alvorlige feil i de interne kontrollsystemene, skriver det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Støttebidragene som er gått tapt, kommer fra en rekke europeiske land. En mindre del er også innsamlede midler fra Norge.

– Det er nordiske penger i det beløpet som er gått tapt, men det nordiske bidraget utgjør en svært liten del, sier kommunikasjonssjef Birigtte Lesanner i Greenpeace Norden.

5.000 kroner fra Norge

Drøyt 150.000 givere bidro med rundt 130 millioner kroner fra Norden i fjor. Rundt 40 millioner av dette sendes til Amsterdam-kontoret, og Lesanner sier tapet utgjør rundt en halv prosent av dette beløpet.

Norge står for rundt 2,5 prosent av de innsamlede midlene i Norden – brorparten kommer fra Sverige – og den norske delen av tapet blir dermed rundt 5.000 kroner.

– Jeg kan godt forstå at våre donorer er skuffet over måten vi har håndterte en liten del av deres bidrag på. Men de må fortsette å ha troen på oss, selv om vi har gjort denne feilen.

Ikke egen vinning

Det er en ansatt ved Greenpeace-hovedkvarteret i Amsterdam som har drevet med valutaspekulasjonen, opplyser kommunikasjonssjef Mike Townsley i Greenpeace International.

– Det er snakk om en alvorlig feilvurdering. Vi kan bare beklage overfor våre medlemmer og håpe at de har forståelse for at vår organisasjon og vårt personell heller ikke er feilfrie, sier han.

Greenpeace sier de har en policy mot valutaspekulasjon og har iverksatt en internt gransking av forløpet. Organisasjonen avviser imidlertid at den sparkede medarbeideren ønsket å berike seg selv. (NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.