Lørdag starter ekspedisjonen fra Húsavík på Island til Scorebysund på Grønland.

- I årene fremover må vi være til stede i Arktis og rapportere om de endringene som skjer. Dette er startskuddet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona bidrar med data til klimaforskningen ved å ta årlige målinger av salt- og temperaturholdighet i Scoresbysund. Hauge mener risikoen for at issmelting kan endre havnivået og havstrømmene, får for lite oppmerksomhet.

- Spørsmålet om Golfstrømmens tilstedeværelse må reises på nytt, for stadig mer tyder på at dette kan bli en av vår tids største utfordringer. Hvis denne strømmen endrer seg eller stopper opp, vil dette få dramatiske følger for hele verden, særlig Nord-Europa, som i verste fall kan rammes av istid og bli ubeboelig, sier Hauge.

I tillegg til å studere issmeltingen, skal Bellona ta biologiske prøver av fisk, skjell og andre arter for å sjekke innholdet av miljøgifter som kvikksølv og lignende. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.