Verdens børser har falt markert tilbake det siste døgnet. Risiko for at det militære og økonomiske konfliktsnivået skrus opp, skaper bekymring.

  • I Europa starter alle de store børsene i rødt fredag, med både London og Frankurt ned rundt én prosent
  • I Asia var det bred nedgang natt til torsdag, der blant annet Tokyo-børsen til slutt endte ned nær tre prosent
  • I USA var nedgangen noe mer moderat torsdag kveld, der den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,6 prosent

- Stigende geopolitisk risiko og markedsposisjoneringen ligger bak børstapet, skriver meglerhuset SEB i morgenrapporten fredag.

Torsdag varslet Russland importnekt for en rekke produkter fra vestlige økonomier, mens USAs president Barack Obama natt til fredag åpnet for å starte med flyangrep i Nord-Irak for å forsøke å stoppe IS-fremstøtene der.

I markedene flykter investorene nå mot trygge havner. Ifølge SEB har investorene denne uken trukket ut et rekordstort beløp fra høyrenteobligasjoner. Samtidig øker etterspørselen etter antatt trygge plasseringer som tysk og amerikansk statsgjeld.

Rentene på disse statsobligasjonene har falt til nye bunner det siste døgnet, et uttrykk for at etterspørselen har økt.

- Økt risikoaversjon har ført til en sterkere yen og økt etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner. Den amerikanske tiårsrenten har falt med 7 basispunkter siden i går morges, skriver DNB Markets i morgenrapporten fredag.

Kraftig fall i Asia

Fredag morgen falt Nikkei-indeksen i Japen med nærmere tre prosent. I følge nyhetsbyrået Reuters er fallet drevet av frykt for at eskalerende spenning mellom Russland og Vesten vil dempe global vekst. Nikkei-indeksen er på sitt laveste på syv uker.

Det var rødt også på de fleste andre børsene i Asia fredag morgen. Hongkong-børsen var ned rundt 0,3 prosent, mens i Australia og Sør-Korea var nedgangen i overkant av en prosent.

Kina overrasket derimot positivt med sterke eksporttall. Juli viste en årsvekst i eksporten på 14,5 prosent, mot 7,2 prosent måneden før. Dette kan bidra til at Kina vil nå målet om en BNP-vekst nær 7,5 prosent i 2014, skriver Handelbanken i sin morgenrapport.

«Følsomt marked»

Nordea Markets skriver i dagens morgenrapport at den russiske importboikotten forventes å ha begrenset makroeffekt for de vestlige landenes økonomier isolert sett, inklusive den norske.

«Men det som er bekymringsfullt er risikoen at det militære og økonomiske konfliktnivået skrus videre opp», skriver meglerhuset.

Statistikk på arbeidskraftskostnader i USA kommer senere i dag, men dette pleier ikke å gi dramatiske markedsutslag, melder Nordea:

- Men overraskelser kan nå gi utslag fordi markedet er veldig følsomt overfor nyheter som kan peke i retning av at et inflasjonspress bygges opp.

Både tysk og spansk industriproduksjon skuffet i går. Tyskland hadden en produksjonsvekst i juni på 0,3 prosent, mot ventet 1,3 prosent, mens spanksk industriproduksjon falt 0,8 prosent i samme periode.

- Dersom urolighetene knyttet til Ukraina og Russland er en årsak til dette, kan vi vente svake tall også fremover. Tyskland har lenge vært eurosonens lokomotiv og svak vekst her er dårlig nytt for Europa og ECB, skriver Nordea.

Utelukker ikke eskalering

Handelssanksjoner mellom Russland og Vesten omfattet inntil i torsdag ettermiddag våpen- og petroliumssektoren, samt flyrestriksjoner. I går uttalte Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at Russland innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge.

DNB Markets holder mulighetene åpne i sin politiske analyse i dagens morgenrapport:

- Et fullstendig importforbud kan ikke utelukkes, men dette vil ha uheldige effekter på russisk industri og konsumenter, noe som ikke tjener Putins interesse.

Les også:

Oljefondet taler Wall Street og hele «business-eliten» midt imot

Fullt forfall for OL-anleggene i Aten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.