Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
PROBLEMER. NHOs arrangement i Kina ble avlyst i siste liten. Her NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Christopher Olssøn
PROBLEMER. NHOs arrangement i Kina ble avlyst i siste liten. Her NHO-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Christopher Olssøn les mer

Kina avlyste i siste liten

Over 20 norske bedrifter skulle denne uken delta på en næringslivs­konferanse i Kina, der NHO var arrangør. Kina avlyste arrangementet i forrige uke.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er saken

Dagens Næringsliv avslører 2. ­september at deler av regjeringen Stoltenberg, med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen, planla et hemmelig forlik med Kina for å løse den fastlåste konflikten med verdens nest største økonomi.

Regjeringen hadde fått utarbeidet en hemmelig tekst som Kina skulle oppfatte som en tilstrekkelig ­innrømmelse, etter tildelingen av fredsprisen til den kinesiske ­dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Dokumentet skulle hemmelig­holdes både i Norge og i Kina og aldri offentliggjøres. Det skulle hverken undertegnes eller ha brevhode.

Planen var at det parallelt skulle formuleres en annen tekst som var ment å offentliggjøres.

I august 2013 valgte Stoltenberg å sette foten ned for formuleringene i det hemmelige dokumentet, som ­primært var utarbeidet under utenriks­minister Espen Barth Eides ledelse.

Vis mer
Over 20 norske bedrifter skulle denne uken delta på en stor rundebordskonferanse i den kinesiske storbyen Chongqing.

Norge og Kina

Nobelkomiteen gir fredsprisen til Liu Xiaobo 8. oktober 2010. Det fører til at Kina fryser all politisk kontakt med Norge umiddelbart.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gjør i oktober 2011 et forsøk på å rekke ut en hånd til Kina gjennom en kronikk i DN. Kina avviser invitasjonen.

I august 2013 varsler utenriksminister Espen Barth Eide at både Norge og Kina ønsker å legge konflikten bak seg og at en løsning er nært forestående.

2. september avslørte Dagens Næringsliv at deler av regjeringen Stoltenberg, med utenriksminister Espen Barth Eide i spissen, i lang tid hadde planlagt et hemmelig forlik med Kina for å løse den fastlåste konflikten.

Regjeringen hadde fått utarbeidet en hemmelig tekst som Kina skulle oppfatte som en tilstrekkelig innrømmelse.

I august 2013 valgte Stoltenberg å sette foten ned for formuleringene i det hemmelige dokumentet, som primært var utarbeidet under utenriksminister Espen Barth Eides ledelse.

Vis mer
Konferansen skulle arrangeres av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) sammen med søsterorganisasjonen China Enterprise Confederation (CLC). Dette skulle være den største og viktigste næringslivskonferansen mellom Norge og Kina siden den omstridte fredsprisutdelingen til Liu Xiaobo i 2010.

I forrige uke fikk NHO beskjed fra Kina om at konferansen måtte avlyses på grunn av den politiske situasjonen mellom Norge og Kina. Oppfatningen i Utenriksdepartementet er at forholdet til Kina er fastlåst, ifølge DNs kilder.

Politiske grunner

Direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, skulle lede den norske delegasjonen.

– Vi fikk i forrige uke beskjed om at det ikke lot seg gjennomføre nå. Vi har samarbeidet en stund om dette arrangementet, og vi fikk en klar forståelse av at det var politiske grunner, eller den politiske situasjonen, som er forklaringen, sier Brubakk.

Hovedtemaet for konferansen var innovasjon og samarbeid. Både norske bedrifter som er etablert i Kina, og andre bedrifter som har næringsinteresser i Kina, var invitert. Fra kinesisk side skulle det være tilsvarende representasjon.

– Det er lenge siden vi har hatt noe lignende. Denne type kontakt har det ikke vært med Kina siden 2010, sier Brubakk.

– Det kunne vært et lite gjennomslag?

– Vi så i alle fall på det som svært viktig for relasjonen til kinesisk næringsliv. Vi synes det er synd at dette arrangementet ikke kunne gjennomføres. Kontakt ville vært en god ting, og vi har jobbet sammen om det en god stund. Arrangementet var mellom oss og vår søsterorganisasjon, og vi har hatt dialog med den norske ambassaden i Beijing og Innovasjon Norge, sier Brubakk.

Fastlåst

Den avlyste konferansen kommer på toppen av et langvarig dårlig forhold mellom Norge og Kina.

Dagens Næringsliv kunne tirsdag fortelle om den hemmelige prosessen Stoltenberg-regjeringen hadde gående med Kina før den gikk av ifjor høst. Prosessen ble til slutt stoppet av Jens Stoltenberg. Det fastlåste forholdet til Kina skulle løses ved en skriftlig norsk innrømmelse overfor Kina, et dokument som aldri skulle offentliggjøres.

Da regjeringsskiftet i Norge kom ifjor høst, knyttet det seg store forhåpninger til hva ny utenriksminister Børge Brende kunne utrette. Brende har i mange år hatt nære kontakter til kinesiske myndigheter gjennom sin tidligere jobb som direktør i Verdens økonomiske forum i Genève. Brende har også samarbeidet med kinesiske myndigheter som nestleder i China Council, et rådgivende organ overfor kinesiske myndighetene i miljøsaker.

Ambassadør blir

Men flere sentrale kilder i regjeringsapparatet forteller til DN at det ikke er noen tegn til opp­tining fra kinesisk side. Situasjonen betraktes som fastlåst.

Oppfatningen i Utenriksdepartementet er at situasjonen er så vanskelig at man ikke våger å bytte ambassadør, ifølge DNs kilder. Norges ambassadør til Kina, Svein Sæther, har hatt jobben i Beijing siden 2007, og skulle etter normale omstendigheter ha blitt avløst. Men en eventuell utnevning av ny ambassadør vil avhengige av at kineserne godtar utnevningen, får DN opplyst. Dette er en prosess kineserne kan trenere i lang tid, og Norge kan ende opp med å ikke ha noen ambassadør i Kina.

«HAR SAMARBEIDET EN STUND». Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO. Foto: Gunnar Blöndal
Svein Sæther ønsker ikke å kommentere saken.

DN har også stilt spørsmål til Børge Brende og UD-ledelsen om saken, og fikk tirsdag følgende svar:

– Når det gjelder Svein Sæther sin ambassadørstilling i Beijing så har vi ingen kommentar til dette, sier fungerende kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD.

Langsiktig

Utenriksminister Børge Brende vil ikke overfor DN utdype dagens forhold til Kina og hvordan UD jobber med saken.

– Dette arbeidet er ikke tjent med at jeg kommenterer nærmere om våre vurderinger eller gir mer detaljert informasjon, sier Brende.

Utenriksministeren ønsker ikke å gå inn i en debatt om hvordan forrige regjering forsøkte å løse situasjonen.

– Jeg kjenner naturlig nok ikke de interne diskusjonene i den forrige regjeringen om deres arbeid med å normalisere forholdet mellom Kina og Norge. Mitt inntrykk er at tidligere statsminister Jens Stoltenberg har hatt en fornuftig tilnærming til dette spørsmålet, sier Brende.

Han legger til at han ifjor høst så at arbeidet måtte over i et annet spor.

– Det er nødvendig med et langsiktig tillitsskapende arbeid som tar utgangspunkt i at både Kina og Norge har interesse av at forholdet normaliseres. Dette er et komplekst arbeid og vi må være forberedt på at dette vil ta tid, sier Børge Brende.