Mens Bagatelle legger ned, vil gourmetrestauranten Oro ikke ta imot færre enn åtte personer per bord.

Terje Ness returnerte ifjor sommer for fullt til Oro, restauranten han startet opp for 14 år siden. Etter ett år ser Ness behov for å gjøre endringer i konseptet.

– Det er ikke økonomi i kun å ha tomannsbord, sier medeier Ness.

Oro rommer en bar og grill-avdeling samt en fine dining-avdeling som også har tre chambre-separé for større selskaper. I gourmetdelen av restauranten må man nå være minst åtte personer for å få bestille bord.

– Vi startet opp med dette etter ferien. Å kun ha tomannsbord i en stor restaurant er det ikke økonomi i, sier Ness, som er matfaglig ansvarlig for restauranten.

- Fleksibel hvis det kommer seks

Restaurantavdelingen har totalt åtte bord med plass til åtte personer ved hvert bord.

– Men som oftest er det åtte toere, og da har jeg ikke flere bord å selge. Oro, som har plass til 80–100 gjester, har ikke råd til bare å ha fire tomannsbord på en kveld, sier Ness.

ÅTTE. Åtte bord med plass til åtte personer ved hvert bord.
ÅTTE. Åtte bord med plass til åtte personer ved hvert bord. (Foto: Mikaela Berg)
Han understreker at restauranten likevel er fleksibel om det kommer seks stykker.

Ifølge Ness henger konsept­endringen også sammen med krympede representasjons­budsjetter i næringslivet, større etterspørsel etter chambre-separé og muligheten for å sitte mer for seg selv.

Forretningsfolket har alltid vært viktige gjester for det øvre sjiktet av restauranter. Men tiretters middager for ti personer er ifølge Oro-sjefen en saga blott.

– Det skjer ikke lenger at noen ringer og sier de har 3000 kroner per kuvert å bruke, sier Ness.

Han mener nå forretningsfolket forholder seg mer til statens regulativer. Dermed må han prøve å fylle opp bordene mest mulig.

– Personal, logistikk – alt blir enklere, sier Ness.

– Personal er en utfordring for hele restaurant-Norge om dagen. Det er en utfordring å få tak i flinke medarbeidere.

- Prosess å komme i nytt hus

Oro omsatte ifjor for 14 millioner kroner og fikk et underskudd på en million kroner før skatt. Men fjoråret var ifølge Ness et unntaksår med masse ekstraordinære kostnader.

– Det er en prosess å komme i nytt hus, sier Ness, som fikk en stjerne i Michelin-guiden både med Oro og Haga Restaurant i Bærum som han forlot i 2011. Ifølge styreleder og daglig leder Hans Chrisitan Riege i Oro går det i år mot et overskudd for restauranten.

HELST ÅTTE. Mesterkokk Terje Ness vil helst fylle hvert bord på Oro med åtte personer for å få lønnsom drift. Foto: Erlend Aas / Scanpix
HELST ÅTTE. Mesterkokk Terje Ness vil helst fylle hvert bord på Oro med åtte personer for å få lønnsom drift. Foto: Erlend Aas / Scanpix (Foto: NTB scanpix)
Konkurransen i norsk restaurantbransje har hardnet til de siste årene, med en rekke nyetableringer.

– Noen får det til og noen ikke. Vi fikk det ikke til, sa Bagatelle-eier og milliardær Christen Sveaas til DN tidligere i uken da det ble klart at gourmetrestauranten legges ned.

Ifjor fikk Bagatelle, som står med en stjerne i Michelin-guiden, et underskudd på 10,9 millioner kroner før skatt, mot et underskudd på 9,9 millioner kroner i 2012. Bagatelle har tapt penger seks år på rad før nedleggelsen.

Norges eneste tostjerners restaurant i Michelin-guiden, Maaemo, har ikke levert 2013-tallene ennå, men tapte penger både i 2011 og 2012.

Les også: Taper 30.000 kroner hver dag på Bagatelle

Ikke helt ubetydelig

Stenger dørene - men krangler videre  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.