–Det er helt klart at han har lagt seg på en annen linje. Og alle kan like godt først som sist bli vant til at den nye partilederen Jonas Gahr Støre har en annen arbeidsform enn Jens Stoltenberg, sier Aps Trond Giske.

Giske understreker at både stilen til Støre og Stoltenberg fungerer godt, men at det er en klar forskjell når det gjelder å ta diskusjonen ut i offentligheten på et tidlig tidspunkt. Sentrale Ap-politikere som Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen bekrefter at de også oppfatter at Støre legger opp til en annen lederstil.

Skaper bølger

POLITIKK 1.0? Tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Linda Næsfeldt
POLITIKK 1.0? Tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Linda Næsfeldt (Foto: Dagens Næringsliv)
SER ULIKHETENE. Arbeiderpartiets Trond Giske. Foto: Gorm K. Gaare
SER ULIKHETENE. Arbeiderpartiets Trond Giske. Foto: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
Jonas Gahr Støre har hatt flere utspill det siste halvåret som bryter med ledertradisjonen Stoltenberg fulgte:

  • De siste dagene er det kommet sterk kritikk fra partifeller for at han i helgen åpnet for å godta kontantstøtte for ettåringer. Langt på vei er dette i strid med partiprogrammet, men Støre står fast på at det må være mulig å ta denne diskusjonen nå.
  • Støre fikk også beskyldninger i sommer om at han på egen hånd ville endre partiets oljepolitikk. Under AUFs sommerleir tok han til orde for å la mer av oljen bli liggende på havbunnen.
  • Som påtroppende Ap-leder, valgte Støre å gå ut i DN sammen med Gunhild Stordalen og Rema-sjef Ole Robert Reitan og fronte Stordalens prosjekt Eat, initiativet som skal bekjempe overvekt, miljøskader og livsstils­sykdommer. Støre fikk ikke mye offentlig kritikk, men DN vet at sentrale Ap-politikere ikke likte at den påtroppende Ap-lederen ble så tett knyttet til Stordalens prosjekt.
  • I forrige uke opprettet Støre Aps nye klimapanel der han gikk utenfor partiets rekker for deltagere, blant annet høyremannen Jens Ulltveit Moe skal gi partiet råd.

Politikk 2.0

Thorbjørn Jagland, som var partileder før Jens Stoltenberg, brukte bilder for å karakterisere sin egen politiske linje.

Da han la frem tiltredelses­erklæringen for Jagland- regjeringen i 1996, tok han i bruk begrepet «Det norske hus» for å karakterisere sin fremtidige politikk. På samme måte har Jonas Gahr Støre i flere sammenhenger brukte begrepet «Politikk 2.0» for å beskrive hans måte å tenke politikk på. I intervjuet i DN i slutten av april om Gunhild Stordalens klima- og sunnhetsinitiativ, brukte han dette begrepet:

«Jeg tror på det jeg kaller politikk 2.0. Du er nødt til å løfte politikken opp på et nytt nivå som er komplisert fordi det er flere aktører, men det utløser energi. Og vi har ikke tid til ikke å gjøre det, sier Støre.»

Debatt

I Ap-kretser beskrives Jonas Gahr Støre som en utpreget intellektuell, en som skriver alle taler selv og gjerne deltar på ideologiske seminarer og verdidebatter. I motsetning til Stoltenberg, som helst holdt seg til en skarp politisk retorikk mot Høyre og Frp og helst snakket om handlingsregelen, produktivitet og klima.

Men Jonas vil ikke ha det stempelet i pannen.

– Er det vanskelig å være intellektuell i norsk politikk?

– Jeg ser ikke på meg selv som en intellektuell, men som en engasjert politiker, sier Støre.

Selv om han ønsker mer diskusjon om partiets politiske linje, understreker han at han følger programmet.

– Mellom landsmøter er det viktig å ha en diskusjon om politikken trenger å videreutvikles, og om det er noe vi ikke fanger opp. Jeg mener det er partilederens rolle å være med i den debatten. Så ser jeg jo at de debattene vi har, når de kommer ut i offentligheten gjennom overskrifter og korte innledninger på en dagsrevysending, kan det spissformuleres på en måte jeg ikke alltid kjenner meg igjen i. Men det får vi leve med. Jeg tror det verste for oss er å ende opp med stillestående politikk hvor vi tviholder på løsninger som kan ha passet en gang i fortiden, men som ikke fanger opp nye utviklingstrekk, sier Støre og viser til debattene han har deltatt i siden han ble partileder.

– Debatter knyttet til klima, energi og familiepolitikk er ikke ting jeg finner på, men det jeg hører når jeg reise rundt og forsøker å utfordre og engasjere partiorganisasjonen.

– Når du tenker høyt, har du også møtt kritikk for å nå en for høy sfære?

– Nei, jeg har ikke opplevd det, men jeg ser at det er ganske smale flater å operere på når mediene dekker denne type diskusjoner. Det kan føre til at det brukes ord og vendinger og utdrag som er litt annerledes enn det jeg har tatt i debattene, sier han.

Ny stil

Trond Giske som har stått helt sentralt i partiet i mange år ser at Støre i større grad vil ha partidiskusjonene ut i offentligheten.

– Jens Stoltenberg hadde sin stil der han førte diskusjon etter diskusjon internt – med det ene notatet etter det andre – før han endelig kom til en konklusjon. Deretter ble den presentert for offentligheten. Jonas er mer villig til å bringe debatten ut til publikum. Arbeidsformen i seg selv er ganske lik, men den vesentlige forskjellen er at offentligheten involveres langt tidligere, sier Giske.

Torgeir Micaelsen som er partiets helsepolitiske talsmann mener også at lederstilen mellom Støre og Stoltenberg er forskjellig.

– Jens hadde sin metode, Jonas en litt annen. Begge er fakta- og kunnskapsorienterte, men Jonas klarer i tillegg å sette verdier og ideer høyere. Men ikke glem at Jens’ ledertid var preget av å sitte i posisjon i åtte år. Jeg er helt sikker på at Jens også hadde friske ideer, men kunne ikke komme ut med dem fordi han var statsminister, sier Micaelsen.

Aps Hadia Tajik venter seg nye debatter.

– Jeg opplever at Jonas allerede har satt i gang denne typen diskusjoner, særlig på miljø og klima, og jeg tror i tiden som kommer at vi vil se det på enda flere områder, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.