Da festen var over i 2010, sto fordringshaverne igjen med en regning på nærmere 4,4 millioner kroner.

Nå må to menn og en kvinne knyttet til driften av utestedet svare for hvordan de forholdt seg til lover og regler.

Politiet mener de tiltalte har gjort seg skyldige i brudd på blant annet bokføringsloven. Ifølge tiltalen skal de to mennene på 35 og 36 år i drøye seks måneder ha gitt blaffen i føre regnskap i selskapet Strav, som da drev det populære utestedet.

«Overtredelsen anses som vesentlig fordi det legges vekt på at bokføringen helt er utelatt i perioden», står det i tiltalen.

Utestedet Stravinsky er en av de seigeste i Oslos uteliv. Siden åttitallet har stedet vært vannhull for flere generasjoner med tørste bytravere. Men selv om utestedet har overlevd i nesten 30 år, har utskiftingen på eiersiden vært stor.

Slo ikke inn

I august 2011 fikk Næringsetaten i Oslo og politiet nok. Skjenkebevillingen ble suspendert, og sivilt politi stanset en pågående fest. Det ble oppdaget at inngangspengene gjestene betalte ikke ble slått inn på kassen, og at gjestene heller ikke fikk noen kvittering. Også dette skal ha vært et brudd på bokføringsloven.

Da politiet grep inn, beløp inngangspengene til minst 13.700 kroner, står det i tiltalen. På den tiden var stedet drevet av selskapet Stravinsky as, et selskap frontet av 35-åringens samboer.

Strav as, som hadde drevet stedet, ble et knapt år tidligere slått konkurs med samlede krav på 4,4 millioner kroner.

Stråmenn

Politiet mener samboeren og den 36 år gamle forretningspartneren kun var stråmann for den reelle lederen, en 35-åring som alt var ilagt konkurskarantene. De to stråmennene skal ha medvirket til at Stravinsky både i 2009 og 2010 fikk skjenkebevilling på feilaktig grunnlag. Ifølge tiltalten ga de falsk forklaring til advokaten som søkte om skjenkebevillingen.

Den påståtte bakmannen hadde en lang historie med konkurser bak seg, og skulle, om Næringsetaten hadde visst om hans rolle, vært vandelsvurdert.

I kjølvannet av konkursen i Strav as i 2010 er både den hovedtiltalte og hans 36-årige forretningspartner tiltalt for å påført fordringshaverne betydelige tap ved å ha drevet «grovt uordentlig forretningsførsel». En forbrytelse som alene har en strafferamme på to års fengsel.

 Advokat Aase Marie Sigmond forsvarer den mannlige 36-åringen.

- Min klient kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Han mener han er blitt utnyttet at personene som i realiteten drev stedet, sier Sigmond.

Det lyktes ikke DN å få fatt i forsvarerne til de to andre tiltalte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.